Novosti
SKUP TRGOVACA I POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENIH PROIZVOĐAČA

Puljić: Trgovina mora dati potporu domaćoj proizvodnji
Objavljeno 10. listopada, 2013.

Vezani članci

PAD INDUSTRIJE VEĆI OD OČEKIVANOGA

Proizvodnja pala i peti mjesec zaredom

ZAGREB - Na skupu trgovaca i proizvođača hrane Magros 2013., održanom jučer u sjedištu Kraša u Zagrebu, starija izvršna potpredsjednica Agrokora i predsjednica Udruženja trgovine pri HGK Ljerka Puljić istaknula je kako Hrvatska nije iskoristila priliku i pozdravila Europu za razliku od europskih zemalja koje su preko svojih trgovačkih lanaca provele kampanje za svoje proizvode u Hrvatskoj. Upitala je zašto, primjerice, Spar nije uzeo deset hrvatskih proizvoda i u Austriji proveo kampanju kao pozdrav ulaska Hrvatske u EU.

Skup je organizirao časopis Suvremena trgovina i na njemu je nazočan bio i generalni direktor Spara Helmut Fenzl, kao i predstavnici brojnih drugih trgovačkih tvrtki, ali proizvođača iz poljoprivredno-prehrambene industrije i hrvatske Vlade.

Puljić je istaknula kako su strani trgovački lanci nakon ulaska Hrvatske u EU počeli agresivnije uvoziti svoje robne marke u Hrvatsku te pojačali kampanje svojih brendova.

- Strani diplomati na dnevnoj bazi dolaze u Agrokor i očekuju da se proizvodi iz njihovih zemalja, za koje nismo nikad ni čuli, ulistaju u ponudu naših trgovina. Proizvođače i trgovce ne treba suprotstavljati, jer mi smo u istoj situaciji, a konačan sud ionako donose potrošači. Postoji prostor za rast i na domaćem tržištu, ali moraju rasti naši proizvodi, a ne strane privatne marke i supstituti. U cijeloj toj priči trgovina je ta koja mora dati podršku domaćoj proizvodnji - prenio je Business.hr riječi Ljerke Puljić. I.Mikulić

PROIZVODI IZVOZNO NEKONKURENTNI

Problem hrvatskog proizvoda je što je izvozno nekonkurentan. Boris Cota, savjetnik za gospodarstvo predsjednika RH, istaknuo je kako se Hrvatska po složenosti izvoznih proizvoda nalazi na 37. mjestu u Europi, u rangu BiH, Rumunjske i Bugarske, prenosi Lider.

- Hrvatski proizvodi imaju uglavnom nisku dodanu vrijednost i ne mogu se uspoređivati s njemačkima, u koje je uloženo mnogo više znanja i tehnologije. Problem slabe konkurentnosti perifernih zemalja poput Hrvatske leži u tipovima proizvoda za izvoz, a ne cijeni rada i produktivnosti. Osim toga, sve prehrambene proizvode koje proizvodi Hrvatska, proizvode i ostale zemlje - kazao je Cota.

Možda ste propustili...

STUPA NA SNAGU PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE

Liječnici obvezni prijaviti policiji ako im pacijent ne bi smio voziti