Novosti
HVIDRA UPOZORAVA: ZAKON POTIČE NA SAMOUBOJSTVO

Hrvatski branitelji se ubijaju jer samo na taj način mogu osigurati svoje obitelji
Objavljeno 7. listopada, 2013.
Najčešći uzroci smrti branitelja su tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkulacijskog sustava

Obiteljima, odnosno udovicama umrlih HRVI-ja, osim obitelji stopostotnih HRVI-ja I. grupe, priznaju se prava samo ako je uzrok smrti samoubojstvo.

Ogorčeni ovim odredbama, hrvatski ratni vojni invalidi smatraju da se ovakvim zakonskim odredbama hrvatski branitelji potiču na samoubojstvo, kako bi obitelj mogla ostvariti osnovna egzistencijalna prava.

- Prema rezultatima studije Ministarstva branitelja, od 1998. do 2010. godine umrlo je 24.000 branitelja. 2011. godine, umrlo je 2.354 branitelja, dok je u 2012. godini umrlo 416 ratnih vojnih invalida i 1.896 hrvatskih branitelja. Baveći se uspoređivanjem i utvrđivanjem smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu prema općoj populaciji, istraživanje je pokazalo da su najčešći uzroci smrti tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkulacijskog sustava, posljedice ozljeda i trovanja te bolesti probavnog sustava, koje su posljedica sudjelovanja i stradavanja u Domovinskom ratu, upozorava HVIDR-a.

Na tribini u organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a, zaključeno je da će branitelji podržati Projekt Ministarstva branitelja “Praćenje smrtnosti i pobola hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata”, te je predloženo aktivnije uključivanje udruga branitelja u istraživanje i analizu uzroka velikog broja smrtnosti hrvatskih branitelja, u cilju prevencije i izrade prijedloga sustavne pomoći braniteljima i njihovim obiteljima, kroz županijske referalne centre, istaknuo je predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

Eduard SOUDIL

24

tisuće branitelja preminulo je od 1998. do 2011. godine

416

ratnih vojnih invalida preminulo je prošle godine

svaki dan umru dva branitelja

Jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije, a kojega se branitelji često sjete, jest osnivanje centra za sveobuhvatnu skrb branitelja i ratnih veterana. Umjesto toga smrtnost hrvatskih branitelja povećala se posljednjih godina za 160 posto, dok je smrtnost hrvatskih građana ostala gotovo ista. Hrvatski branitelji u prosjeku umiru i 20 godina ranije u odnosu na ostalu populaciju. Istraživanja su pokazala da svakoga dana u prosjeku umru dva branitelja.