Regija
PORAŽAVAJUĆA GOSPODARSKA SLIKA

Vukovarsko-srijemska županija: BDP zaostaje 45 posto, a plaće 24 posto za prosjekom
Objavljeno 5. listopada, 2013.
Projekte županija ima, ali država nema strateške dokumente - kaže župan Galić

ŽUPANJA - Gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije na samom je začelju u Republici Hrvatskoj, a pokazatelji, koje je iznio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Nenad Jerković, su zabrinjavajući. Jedan od najvećih problema je insolventnost.

- U našoj županiji je 508 pravnih osoba blokirano u iznosu većem od 500 milijuna kuna. Istodobno, blokiran je 1.471 obrtnik u iznosu od 400 milijuna kuna - ističe Jerković. Vukovarsko-srijemski BDP zaostaje za državnim prosjekom za čak 45 posto. Problemi su, prema njegovim riječima, strukturne naravi jer reforme ili se odvijaju sporo ili su potpuno izostale. Prosječna plaća u realnom sektoru u županiji iznosi 3.628 kuna.

- To je za čak 24 posto manje od prosjeka države, što znači da standard radnih ljudi na istoku Hrvatske i te kako bitno zaostaje za prosjekom države - ustvrdio je Jerković.

U realnom sektoru zaposleno je 19.000 građana, a još približno 9.000 ih je u obrtu, što je za oko pet posto manje nego dosadašnjih godina.

– Osjetno smanjenje vidljivo je u sferi obrta kojih je do sada bilo u prosjeku oko tri tisuće. U 2012. i u prvih šest mjeseci ove godine došlo je do naglog opadanja broja obrta i danas ih imamo 17 posto manje, što nije dobro - ističe Jerković.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ne krije zabrinutost i upozorava na to kako državna vlast nema sluha za probleme na krajnjem istoku Hrvatske. Pretpostavke za razvoj su stvorene, ali je potpora države izostala.

– Stvorili smo sve preduvjete za razvoj, osigurali infrastrukturu, formrali i opremili gospodarske zone, osnovali razvojne agencije i osigurali ljudski potencijal. Međutim, potezi Vlade RH i ministarstava su takvi da se kasni s pripremama za europske fondove i stoga ne očekujem da će se išta dogoditi sljedećih mjeseci. Ne vjerujem da će skoro biti ikakvih pomaka - zabrinut je Galić.

– I naša razvojna agencija i lokalna samouprava imaju pripremljene projekte, ali su nam ruke vezane. Ni Ministarstvo poljoprivrede ni Ministarstvo regionalnog razvoja još nisu donijeli strateške dokumente, a ako strateški ciljevi nisu definirani, nemamo mogućnosti ni kandidirati te projekte - upozorava Galić.

Nekada je Vukovarsko-srijemska županija bilježila investicije u vrijednosti 1,2 milijarde kuna godišnje, a danas se one kreću tek oko 300 milijuna kuna.

– Nema investicija, radna mjesta se gube, OPG-ovi propadaju, poljoprivreda je na koljenima i to se treba pod hitno zaustaviti jer će inače biti još mnogo gore i imat će katastrofalne posljedice - poručuje Galić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PADAJU PRIHODI

U prvih šest mjeseci 2013. Vukovarsko-srijemska županija ostvarila je prihode u iznosu od 81,52 milijuna kuna. Prihodi od poreza na dohodak i dalje padaju, ali istodobno dolazi do povećanja prihoda od županijskih upravnih pristojbi što je posljedica legalizacije objekata. Smanjeni su i prihodi od prodaje i zakupa zemljišta i to zbog promjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, pri čemu je županijski udjel smanjen s 25 na 10 posto.

Najčitanije iz rubrike