Novosti
KREĆE SE U REVIZIJU LAŽNIH INVALIDSKIH MIROVINA

Nema generalne revizije braniteljskih invalidskih mirovina - samo sumnjivih
Objavljeno 3. listopada, 2013.

Vezani članci

SMANJENJE POVLAŠTENIH MIROVINA

Branitelji: Idemo na Markov trg ako nam smanje mirovine

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić jučer je na sjednici Vlade RH govorio o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju: “Mi smo donijeli uredbu kojom smo omogućili Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje da krene u reviziju potencijalnih lažnih invalidskih mirovina, a s druge strane smo omogućili da se provode kontrolni pregledi po službenoj dužnosti za prava utvrđena na temelju invalidnosti i obustavi isplate mirovine u slučaju neodazivanja na kontrolni pregled ili utvrđivanja nepravilnosti.” Također, uredbom je osigurano provođenje učinkovitijeg nadzora i kontrole korištenja prava iz mirovinskog osiguranja i na mirovinsko osiguranje, isplate svih mirovinskih primanja te pretpostavke za uklanjanje nepravilnosti, a time i ušteda sredstava iz državnog proračuna. Ministar branitelja Predrag Matić dodao je da nema generalne revizije braniteljskih invalidskih mirovina i da se to odnosi samo na one koji imaju nepotpunu ili lažnu dokumentaciju.

“Ovim izmjenama i dopunama predlaže se da se na jednaki način kao i za radnike u radnom odnosu, omogući osiguranje u slučaju nezaposlenosti osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost”, rekao je ministar Mrsić o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. “Dakle, provodimo ono što smo obećali, obrtnici i vlasnici obrta moći će imati osiguranje u slučaju nezaposlenosti te kada im prestane obrt, dobivati naknadu za vrijeme nezaposlenosti”, istaknuo je ministar. Također, ministar Mrsić rekao je da se izmjenama rad Zavoda za zapošljavanje želi preusmjeriti od forme prema sadržaju, na način da se pruži kvalitetna individualna usluga i poslodavcima i nezaposlenim osobama. “Ukidamo obavezno javljanje na Zavod, više neće biti mjesečnih javljanja, nego ćemo težište prebaciti na individualni rad i program, sve s ciljem da što prije nezaposlene zaposlimo i da odu sa Zavoda”, rekao je ministar.

NOVI ZAKON O UDRUGAMA

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je prijedlog Zakona o udrugama. Najvažnije novine su naglašena autonomnost udruga da statutom uređuje pitanja načina izbora i mandata predstavnika u skupštini udruge, ako je ne čine svi članovi udruge, kao i način sudjelovanja u radu skupštine udruge punoljetnih osoba bez poslovne sposobnosti u poduzimanju radnji koje se odnose na osobna i imovinska prava, te maloljetnih osoba članova udruge. Također, odredbe o nazivu udruge jasnije su propisane, a strane se udruge upisuju u Upisnik predstavništava stranih udruga koje vode uredi državne uprave.

U slučaju neodazivanja na kontrolni pregled obustavlja se isplata mirovine

Možda ste propustili...

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze