Novosti
SMANJENJE POVLAŠTENIH MIROVINA

Branitelji: Idemo na Markov trg ako nam smanje mirovine
Objavljeno 2. listopada, 2013.
Kolobarić: Gospodarstvenicima smo '95. predali slobodnu državu u ruke. Što su napravili od tada?!

Najave da bi država mogla smanjiti prihode određenim skupinama hrvatskih branitelja i stradalnika izazvala je ogorčenje među braniteljskim udrugama, koje najavljuju izlazak na prosvjede i tužbu protiv države, ako se to doista dogodi.

Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke Hvidre, ovakvu mogućnost smatra – sramotnom.

- Ako ovakav prijedlog prođe, to bi od 2005. bilo već četvrto smanjenje braniteljskih mirovina ili drugih prihoda. Osim toga, ovakva bi se odluka odnosila na osobe koje imaju mirovine veće od 5.000 kuna, dakle zapovjedni kadar, bivše časnike i dočasnike, osobe koje su imale najveću odgovornost u Domovinskom ratu. Zar smo mi, koji smo obranili našu domovinu, najveći problem u ovoj državi?! Gospodarstvenicima smo '95. predali slobodnu državu u ruke. Što su napravili od tada?! Zar ne mogu naći drugi način prehraniti četiri milijuna ljudi, što je malo veći europski grad, već stalno ljudima smanjivati prihode, a posebno braniteljima - pita Kolobarić.

Ističe kako je Zbor gardijskih brigada, zajedno s čelnicima specijalne policije, već uputio prosvjedno pismo nadležnima – predsjedniku RH Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i ministru branitelja Predragu Matiću. "Nismo dobili nikakav odgovor. Svi koji smo se borili u ratu danas smo iznad 50 ili 60 godina, mnogi imaju i teški invaliditet. Tko će nas zaposliti? Svi imamo djecu i obitelji za koje se moramo brinuti, a ove mirovine gotovo svima su jedini izvor prihoda. Pričekat ćemo završetak zasjedanja Sabora i donošenje odluke, a ako ona bude nepovoljna za nas, ići ćemo u prosvjede na Markov trg. Oni će biti mnogo žešći nego što su bili tijekom zadnjeg smanjenja mirovina prije dvije godine", najavljuje Kolobarić. Korak dalje pak planira ići Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Osijek koju predvodi Zdravko Nalio. "Ovakva odluka bila bi nova katastrofa za nas. No, ako se to dogodi, tražit ćemo da nam izdaju pismena rješenja o smanjenim mirovinama. Na osnovi njih kontaktirat ćemo odvjetnike kako bismo zaštitili naša prava, a moguće je da ćemo u tom slučaju i tužiti državu. Dosta je bilo zakidanja branitelja i invalida", poručuje Nalio.

- Jasno je da nema govora o nepovoljnijem položaju branitelja i civilnih žrtava rata koji su ostvarivali pravo na opskrbninu. Ukidanjem opskrbnina i uvođenjem jedinstvene naknade za najugroženije građane, Vlada RH započela je nužne reforme sustava socijalnih naknada, odnosno objedinjavanje svih socijalnih naknada pod Ministarstvom socijalne politike i mladih. Prije svega, treba reći da ukidanje opskrbnina predstavlja nužan korak u provođenju reorganizacije sustava socijalnih naknada. Vlada RH vodi i vodit će računa o zakonom zajamčenoj socijalnoj sigurnosti branitelja i civilnih žrtva rata. Nema govora o gubitku socijalne sigurnosti za jedan dio dosadašnjih korisnika opskrbnina. Radi se samo o namjeri Vlade RH da uredi sustav socijalnih davanja materijalno najugroženijim članovima ovog društva - komentira novi Zakon ministar branitelja Predrag Matić Fred.

Tomislav LEVAK/Maja MUŠKIĆ
Uvođenje novih kategorija

- Svjesni da jedan dio dosadašnjih korisnika opskrbnina neće zadovoljiti kriterije potrebne za ostvarivanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu, izmijenit ćemo Uredbu o jednokratnoj novčanoj pomoći, a Ministarstvo socijalne politike i mladih prilagodit će Zakon o socijalnoj skrbi. Izmjenom Uredbe o JNP-u omogućit ćemo uvođenje novih kategorija, odnosno trajna teška socijalno-materijalna situacija te trajni ili privremeni gubitak sposobnosti za privređivanje. Ministarstvo branitelja će na ovaj način osigurati socijalnu sigurnost korisnicima prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članovima njihovih obitelji, dok će korisnici, prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, biti zaštićeni izmjenom Zakona o socijalnoj skrbi - pojašnjava ministar Matić.