Novosti
GRADONAČELNIK ŽELJKO SABO ODGOVARA KOLIKO IMA SRBA U VUKOVARU

Sabo: Popis stanovnika Vukovara iz 2001. lažiran je
Objavljeno 9. rujna, 2013.

Vezani članci

DORH POSLAO ZAHTJEV SABORSKOM POVJERENSTVU

Željko Sabo ostaje bez imuniteta?

GRADONAČELNIK VUKOVARA VRATIO SE S GODIŠNJEG ODMORA

Željko Sabo: To je zbog HDZ-ovog plana da Vukovar mora pasti

VUKOVAR - Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo rekao je da je popis stanovništva iz 2001. godine lažiran na način da je u njemu namjerno umanjen broj Srba u Vukovaru kojih je, prema njegovom mišljenju, tada bilo više od jedne trećine.
- Vjerujem da je 2001. godine, kada je rađen popis stanovništva, stanovnika srpske nacionalnosti u Gradu Vukovaru bilo više od 33 posto. Netko smatrao da je još prerano za primjenu dvojezičnosti u Gradu Vukovaru. I da je to na neki način malo krojeno tako da je bilo prema tom popisu 32,89 posto srpskog stanovništva u Gradu Vukovaru, baš toliko da ne bude 33 posto, da nam se da vrijeme. I dalo nam se vrijeme - deset godina, i popis je sada pokazao to što jest, rekao je Sabo u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna".
Sabo je praktički za lažiranje popisa optužio Državni zavod za statistiku koji je proveo popis te 2001. godine. U tom je trenutku na vlasti u Hrvatskoj bila koalicijska Vlada predvođena SDP-om, kojoj je na čelu bio Ivica Račan. 
- Neka dokaže ove svoje optužbe. Nimalo mi se ne sviđa takav istup jer to što je on rekao nema nikakve veze s istinom. Željko Sabo ponekad misli da je najpametniji, ali bi onda trebao znati da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se propisuje dvojezičnost donesen krajem 2002. godine, te da stoga popis stanovništva napravljen 2001. nema nikakve veze ni s njim ni s uvođenjem ćirilice. On bi morao znati što priča u javnosti, a on to ne zna obzirom da se 2001. godine tek borio za svoju poziciju unutar vukovarskog SDP-a. Njegove su konstatacije bez veze i ova je njegova optužba potpuno neutemeljena, rekao je za naš list jedan član vodstva SDP-a. Inače u vodstvu SDP-a već dugo postoji nezadovoljstvo Sabinim ponašanjem budući da je vukovarski SDP stalan izvor političkih skandala.
Član predsjedništva HDZ-a i nekadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković smatra da je Sabo iznio ove optužbe kako bi skrenuo pažnju javnosti s ozbiljnih problema u kojima se nalazi obzirom na optužbe za korupciju. Z.Crnčec

Željko Sabo

gradonačelnik Vukovara

Vjerujem da je 2001. godine stanovnika srpske nacionalnosti u Gradu Vukovaru bilo više od 33 posto

Najčitanije iz rubrike