Ekonomija
OD 1. SRPNJA

Od grožđa koje nije iz EU ne može se praviti vino
Objavljeno 4. rujna, 2013.

OSIJEK - Od 1. srpnja zabranjeno je grožđe, mošt, mošt u fermentaciji, koncentrirani mošt, rektificirani mošt, mošt kojem je prekinuta fermentacija dodavanjem alkohola, sok od grožđa, koncentrirani sok od grožđa i vino podrijetlom iz trećih zemalja prerađivati u mošt, vino, vinski ocat i ostale proizvode od grožđa i vina na teritoriju Europske unije, kao i dodavanje tih proizvoda u mošt, vino, vinski ocat i ostale proizvode od grožđa i vina, stoji na web stranici Ministarstva poljoprivrede. U daljnjem pojašnjenju se navodi kako to znači da se na teritoriju Europske unije grožđe iz trećih zemalja ne smije preraditi u mošt ili vino, ni u vinski ocat.

“Grožđe iz trećih zemalja može se uvesti, ali za konzumaciju u svježem stanju ili preradu u druge proizvode, a koji nisu vinski. U slučaju da je grožđe kupljeno za vlastite potrebe, prateće dokumente potrebno je poslati Agenciji za plaćanje“, stoji u priopćenju na stranici ministarstva.

Navodi se i kako iznimno, prateći dokument u prijevozu grožđa na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije nije potreban za pošiljke svježeg ili prešanog grožđa ili mošta koje proizvođači grožđa prevoze sami iz svojih vinograda ili drugih objekata koji im pripadaju do objekata za proizvodnju vina, a ukupna cestovna udaljenost ne premašuje 40 kilometara.(Z.R.)

Najčitanije iz rubrike