Novosti
REAKCIJE NA ZBIVANJA U VUKOVARU

Vidović: Primjena propisa ne smije biti upitna
Objavljeno 3. rujna, 2013.

OSIJEK - “U više smo prigoda upozoravali kako se doneseni propisi, koji su usklađeni s visokim međunarodnim standardima, trebaju i dosljedno primjenjivati. Vladavina prava jedna je od najviših vrednota hrvatskog ustavnog poretka i ako želimo živjeti u uređenom demokratskom društvu, primjena postojećih propisa ne smije biti upitna”, ističe o zbivanjima u Vukovaru pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

“Osobito važnim smatramo osuditi diskriminatorni govor, uključujući govor mržnje, čija je pojava uz uvođenje dvojezičnosti učestala, te nasilje koje neupitno slijedi”, naglašava Vidović. “Posve smo svjesni proživljenih iskustava rata, i s tim u svezi osjećaja građana, a osobito branitelja. Sloboda izražavanja suprotnoga stava te sloboda javnog okupljanja, također su među temeljnim ljudskim pravima koja predstavljaju važno obilježje demokratskoga društva. No načelo poštovanja ljudskih i manjinskih prava te načelo vladavine prava, u ovome slučaju trebaju imati prioritet”, ističe.

Saborski zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković pozvao je Vladu i premijera Milanovića da već na ovotjednoj sjednici usvoje odluku o moratoriju na dvojezičnost u Vukovaru. Vinković traži i da se u saborsku proceduru pošalje prijedlog izmjena i dopuna Ustavnog zakona o pravima manjina kojima će biti regulirana upotreba dvojezičnih natpisa “u područjima gdje oni, poput Vukovara, nisu primjereni, bez obzira na to hoće li to netko nazvati nedemokratskim ili neciviliziranim ponašanjem”. On tvrdi da i prema sadašnjoj zakonskoj regulativi u Vukovaru Srbi imaju pravo na slobodno korištenje jezika i pisma, ali ni jezik ni pismo nisu ravnopravni hrvatskom jer ne čine većinu stanovništva u Vukovaru, pa smatra da nema razloga za dvojezične ploče s natpisima ulica i institucija.

“Bude li premijer inzistirao na dvojezičnim natpisima u Vukovaru, za nekoliko dana imat će prosvjed sa 100.000 ljudi na Trgu bana Jelačića. Nevjerojatno je i da premijer na okupljene hrvatske građane u Vukovar šalje policiju. S druge strane pobuna u Vukovaru je sasvim normalna reakcija stanovništva, nakon svega što su proživjeli”, o stanju u Vukovaru rekao je pak predsjednik HSP-a Daniel Srb. (M.Mu./N.Z.E./I.B.)

ŠKARE-OŽBOLT:

Tvrda primjena zakona nema efekta

- Do ove situacije apsolutno nije trebalo doći. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina treba dosljedno primjenjivati jer Srbi su u Hrvatskoj nacionalna manjina. No on je dao i mogućnost da lokalna zajednica procijeni kada su se stekli uvjeti za primjenu. Tu nije u pitanju postojanje otpora primjeni zakona jer se on primjenjuje u drugim dijelovima RH, pa i Podunavlja. No ovu situaciju treba uvažavati jer je specifična. Vukovar je bremenit problemima i tu nije trebalo provoditi nekakvu 'disciplinu kičme'. Ovo zahtijeva senzibilnost - ističe Vesna Škare-Ožbolt, bivša aktivna sudionica procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.(I.B.)

Možda ste propustili...