Novosti
POBUNA ZBOG DVOJEZIČNOSTI

“Ćirilica je u Vukovar stigla na tenkovima, a sada dolazi s policijom”
Objavljeno 2. rujna, 2013.
Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara najavili dežurstva u slučaju postavljanja novih ploča

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

 

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ispunio je obećanje dano prije pola godine da će poskidati sve dvojezične ploče koje budu postavljene u Vukovaru, a na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji jamči dvojezičnost u službenoj uporabi ako pripadnika nacionalne manjine ima 33,3 posto.

Učinili su to jučer prijepodne pločama postavljenima oko 5.30 sati na zgradama Porezne uprave, Policijske postaje Vukovar i Ureda državne uprave, unatoč kordonima policije koji su te zgrade čuvali.

Ploče postavljene u tajnosti

Ćirilične su ploče u Vukovaru osvanule jučer ujutro gotovo u tajnosti, unatoč tome što je ministar uprave Arsen Bauk svojedobno najavljivao kako će se ih postaviti svečano i javno.

Zbunjujući stav Vlade prema svemu na što je upozoravao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, rezultirao je jučer “događanjem naroda” ili, kako je predsjednik Stožera Tomislav Josić, poručio: “Ako ne žele pričati s narodom, narod će pričati s njima”. Dvojezične ploče skinute su i razbijene u rekordnom roku. Odnos države prema Vukovaru bio je razlog bijesa brojnih okupljenih Vukovaraca i vukovarskih branitelja.

Marijan Živković, otac dva poginula vukovarska branitelja, dočekao nas je pred Policijskom postajom. “Straže držimo od danas pa do daljnjega. Sramota je da su ploče osvanule u rano jutro i sramota je da je to tako učinjeno. Vukovar je krvlju natopljen, dva su mi sina poginula, jednog još nisam našao, a radio je u policiji. Zamislite kako mi je kad sam došao kod ove ploče jutros u pola šest. Donio sam zastavu, srcu je teško”, rekao nam je Marijan. Stožer je još u veljači ove godine odlučio da će prvu ispisanu ploču s ćirilićnim pismom skinuti upravo on. Oko njega se okupilo oko 30 članova.

Stotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, pred Uredom državne uprave u Vukovaru do našeg su dolaska sprječavali postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima i latinično-čirilićnim pismom, a s konferencije za novinare, održane ispred zgrade te ustanove, poručili su da će “do petka Vukovar provriti”. Predsjednik Stožera Tomislav Josić izjavio je kako je ministar Arsen Bauk najavljivao da će napraviti u Vukovaru feštu kada se budu postavljale dvojezične ploče, a one su, rekao je Josić, postavljane noću. Premijeru Zoranu Milanoviću poručio je da on ne može znati kako se stradalnici Vukovara osjećaju kada se postavljaju ćirilični natpisi, jer se “on ni za što nije borio”. “Ćirilica je došla u Vukovar na tenkovima, a sada dolazi s transporterima i jakim policijskim snagama”, rekao je.

Danas novo okupljanje

- Postavljanje ploča loš je potez Vlade kojim se krši zakon, naglasio je Josić, dodavši da je pred nizom saborskih tijela zahtjev Stožera i drugih da se Vukovar proglasi mjestom posebnom pijeteta. Josić je također članovima Vlade RH poručio da nisu dobrodošli na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. “Ako vam je smetalo ono zviždanje u Kninu, u Vukovaru vas čeka mnogo gore”, zaključio je Josić.

Okupljene prosvjednike ispred Ureda državne uprave na nasilno skidanje ploča pozvao je Stevo Culej, bivši specijalni policajac i predsjednik Udruge specijalne policije grada Vinkovaca. “Što čekate, idemo to riješiti”, rekao je Culej. Srbima nitko u Vukovaru ne brani da žive, ali ne treba dopustiti da traže previše,” rekao je Culej.

Tomislav Josić raspustio je prosvjednike u 12.20 sati i time je prosvjed prekinut, no najavio je kako će se danas ujutro ponovno okupiti ako osvanu nove dvojezične ploče. Naglasio je da je Vukovar multietičan grad, te da nitko nikome ne sprječava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezične dokumente, no da su dvojezične ploče "poniženje za Vukovar" i da u Vukovaru "nisu prihvaljive". Josić je istaknuo je da će se, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru skidati i ubuduće. Upozorio je sve hrvatske političare da "dobro razmisle" i da "dobro paze što rade". U okršaju prosvjednika i policije ozlijeđeno je četvero policajaca. Iz Stožera poručuju hrvatskoj javnosti da tijekom skidanja ploča primjenjuju “pasivnu silu bez provokacija usmjerenih ka policiji”, te izražavaju žaljenje zbog povrijeđenih. Odgovornost za to pak prebacuju na one koji su naložili postavljanje dvojezičnih ploča.

Roberta MESIĆ/Snimio: Gordan PANIĆ
MARIJAN ŽIVKOVIĆ NA RAMENIMA SUBORACA ČEKIĆEM RAZBIO PLOČU

Prosvjednici su, stigavši do zgrade policijske postaje, podigli Marijana Živkovića na ramena, te je on u manjem naguravanju s policijskim snagama razbio postavljenu dvojezičnu ploču. Okvir razbijene ploče potom je nosio u koloni koja se vraćala prema Uredu državne uprave, jer je u međuvremenu javljeno kako su, kad su prosvjednici otišli prema Poreznoj upravi, dvojezične ploče ipak postavljene. Pred Uredom državne uprave policijske snage dodatno su bile pojačane, no i posljednje dvije ploče ubrzo su skinute. U nagurivanju je srušen kolega snimatelj RTL televizije i fotoreporter Pixsella, dok je Vesna Balaž (58) srušena i joj je ozlijeđeno koljeno. “Pala sam i ozlijeđena sam, a što mi ovo znači?!”. Ovo mi znači 1991. Zbog ćirilice je i rat započeo, ja sam izgubila sina i muža, nisu nađeni, ne znam gdje su im kosti”, rekla je Vesna, koja je odvezena vozilom Hitne pomoći.

Ozlijeđeno četvero policajaca

U prosvjedima je ozlijeđeno četvero pripadnika interventne policije, potvrdila je zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić. “Troje policajaca, među kojima su dvije policajke i jedan policajac, ozlijeđeno je ispred zgrade Porezne uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod zgrade Ureda državne uprave”, rekla je Barbarić. Iz MUP-a je jučer priopćeno kako je više osoba na kriminalističkom istraživanju vezano za prosvjede u Vukovaru.

BOŽO GALIĆ, VUKOVARSKO-SRIJEMSKI ŽUPAN:

NIJE VRIJEME ZA ĆIRILIČNE NATPISE

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da su “kabinetske odluke ministara i Vlade, te neprepoznavanje situacije na terenu, donijele sve ovo danas u Vukovaru”. Istaknuo je da nije vrijeme za postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, da je Vukovar još uvijek “pun stradanja, pun rana, a ovo je dosipavanje soli na ranu”. Župan Galić ocijenio je kako ćirilica u Vukovaru nije samo pismo, nego i simbol stradanja. “Pozivam političare srpske nacionalnosti da javno kažu kako još nije vrijeme za uvođenje ćiriličnih natpisa, a Vukovar je mjesto posebnog pijeteta i za to se svi moramo zalagati ako želimo dobrobit i zajednički život Srba i Hrvata na ovom prostoru”, rekao je Galić.

ARSEN BAUK, MINISTAR UPRAVE:

ZBIVANJA U VUKOVARU POLITIČKI MOTIVIRANA

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je kako zbivanja u Vukovaru imaju političke motive. “S obzirom na to da je još 2009. godine Gradsko vijeće Vukovara glasovima HDZ-a, HSP-a, a također i SDSS-a, kao tadašnjeg koalicijskog partnera, uvelo dvojezičnost u Statut grada Vukovara, onda držim da sve ovo što se sada događa na neki način ima političke motive”, rekao je Bauk. On vjeruje kako će u sljedećim danima i tjednima “biti dovoljno vremena za političku raspravu” o postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru.

IZVIŽDANI SABO

Velika kolona prosvjednika, nakon Porezne uprave, uputila se prema policijskoj postaji. No, u samu kolonu, ne znajući što ga čeka, automobilom je uletio i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, kojeg su brojni prosvjednici izviždali i okružili mu vozilo. Optužili su ga za sve što se događa u Vukovaru, kao i zbog toga što nije dao podršku ovom skupu, pa je Sabi jedino prestalo da se brzo automobilom izgubi što dalje od ljutitih Vukovaraca.