Regija
PREDSJEDNIK BABOGREDSKE UDRUGE ŠOKADIJA OPTUŽUJE ZA DISKRIMINACIJU

Babić: ZAKUD nas ne želi na Vinkovačkim jesenima
Objavljeno 3. rujna, 2013.

BABINA GREDA – Već 11 godina Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija iz Babine Grede neuspješno pokušava postati član Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije (ZAKUD), ali ondje nas nepravedno ignoriraju - požalio nam se predsjednik te udruge Ilija Babić. Napominje kako je udruga vrlo aktivna i uspješna i njezin je rad prepoznat diljem Lijepe Naše. Tu su Stanarski susreti, Bećarfest, literarni susret učenika Hrvatske “Duša moja hrvatski je kraj”, u okviru te udruge djeluju muška, ženska i mješovita pjevačka skupina…

- Unatoč svim nastojanjima ne možemo postati član ZAKUD-a. Želimo uljepšati Vinkovačke jeseni našim nastupima, ali za to nemamo priliku. Iz ZAKUD-a su selektora Bećarfesta pitali koja je muška pjevačka skupina bila najbolja, a kada su čuli da je babogredska, opet nismo pozvani na Vinkovačke jeseni, a za otvorenje im treba bećarac - razočaran je Babić. Tvrdi da su trebali nastupiti i na snimanju emisije Lijepom Našom u Nijemcima, no netko ih je namjerno obrisao s popisa sudionika.

- Imamo izvanrednu mladu žensku pjevačku skupinu koja je pozvana u Zagreb, u Hrvatsko narodno kazalište, gdje će nastupiti sljedeći mjesec, ali ni za njih nema mjesta ni na Dječjim Vinkovačkim jesenima ni igdje u sklopu te manifestacije - ogorčen je Babić.

– Ne znam zašto, ali mi jednostavno nemamo mjesta ni u čemu što organizira ZAKUD. Uredno smo se javili i na sve natječaje za sufinanciranje pojedinih manifestacija, ali ni odgovor nismo dobili, jer Županija sva sredstva prebacuje na ZAKUD i mi ne možemo dobiti ni mrvicu tog kolača. Da nam nekada ne pomogne župan, kada mu se izravno obratimo, za ove naše manifestacije nikada ni kunu ne bismo dobili - optužuje Babić.

– Ne znam ni sam dokle će to ići. Uvjeren sam da sve to stopiraju pojedinci, vjerojatno sam u pitanju ja, iako se ni s kim ondje nisam zamjerio, nikada nisam bio politički aktivan, ne pripadam ni jednoj političkoj opciji... Je li to zbog toga što je u Babinoj Gredi na vlasti SDP, ne znam, ali žao mi je ako su babogredski kulturnjaci taoci političkih obračuna. Nepravedno nas se zapostavlja, diskriminira, zatvaraju nam se vrata i Babogredcima se uopće ne daje mogućnost da pokažu ono što znaju, a vjerujte mi - znaju jako mnogo - zaključuje Babić. Marija Lešić Omerović

U Zajednici KUD-ovi, a ne udruge

Predsjednik ZAKUD-a Andrija Matić iznesene optužbe uopće nije želio komentirati. Tajnik Stjepan Đurković ustvrdio je da ZAKUD okuplja KUD-ove, folkloraše, a ne udruge, kojih na tom području ima više od stotinu i koje se bave očuvanjem tradicije i ni jedna nije članica ZAKUD-a. “Babogredska Šokadija je udruga, a ne folklorna skupina kakve mi okupljamo i uz dužno poštovanje prema gospodinu Babiću, uopće ne razumijem njegove optužbe, koje doista nisu utemeljene. Mi organiziramo nastupe folkornih društava, a ne pjevačkih skupina, i stvarno mi nije jasno što to gospodina Babića muči. I osobno je nekada bio aktivan u ZAKUDU i vrlo dobro zna koga mi okupljamo i na koji način funkcioniramo”, ustvrdio je Đurković.

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike