Novosti
RAZBIJENE DVOJEZIČNE PLOČE

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirao 24-satna dežurstva
Objavljeno 2. rujna, 2013.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

 

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ispunio je obećanje dano prije pola godine da će poskidati sve dvojezične ploče koje budu postavljene u Vukovaru, a temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji jamči dvojezičnost u službenoj uporabi ukoliko je pripadnika nacionalne manjine više od 33,3 posto...
Učinili su to danas prijepodne s pločama postavljenima oko 5:30 sati na zgradama Porezne uprave, Policijske postaje Vukovar i Ureda državne uprave unatoč kordonima policije koji su zgrade čuvali. U okršaju prosvjednika i policije kod zgrade Porezne uprave jedna je policajka ozlijeđena. Iz stožera poručuju hrvatskoj javnosti da tijekom akcije skidanja ploča primjenjuju pasivnu silu bez provokacija usmjerenih ka policiji.
"Želimo poručiti hrvatskoj javnosti, a pogotovo želimo poručiti svima onima koji su krenuli prema Vukovaru, a njih je na tisuće, da se ugledaju na nas. Sve ovo što se dogodilo napravili smo uz primjenu, na neki način, pasivne sile, bez bilo kakvih udaraca ili bilo čega sličnog. Imamo informacije da su prilično pogođeni sa svim ovim što se događa s Vukovarom pa ih molimo da budu dostojanstveni, da ne dolazi u obzir da eventualno ide napad na policijsku postaju", rekao je glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog vukovara Vlado Iljkić. On je i pohvalio ponašanje policajaca u cijelom slučaju.
"Policajce pohvaljujem za izuzetno profesionalan rad, bez obzira što su krajnji rezultati ovakvi kakvi jesu, jer su svojim ponašanjem napravili da velike štete u principu ovdje nema", istaknuo je Iljkić koji je izrazio žaljenje zbog ozlijeđene policajke.
"Još jednom izražavam žaljenje zbog toga. Nama je strašno žao, ali odgovornost i žaljenje joj trebaju izraziti oni koji su naredili da se ovo radi", kaže Iljkić.
Iz Stožera naglašavaju i kako su organizirani u 24-satna dežurstva te da će svaku iduću dvojezičnu ploču skinuti na isti način.
Media servis

BAUK O VUKOVARU: OTPOR I PROSVJED OČEKIVANI

PUČIŠĆA - Ministar uprave Arsen Bauk u Pučišćima na Braču osvrnuo se na događaje u Vukovaru, postavljanje dvojezičnih ploča ali i njihovo skidanje. Iako Bauk nije imao dovoljno informacija u datom trenutku ipak je rekao da su dvojezične ploče postavljene na zgradama nekoliko institucija - u skladu s najavama.
"Uvođenje će ići postepeno, imajući u vidu sve okolnosti koje su već poznate. I predstavnici srpske manjine također su se složili da uvođenje dvojezičnosti bude postepeno", rekao je Bauk i dodao da se prema najavama moglo očekivati kako će biti otpora i prosvjeda.
Odgovorio je i na pitanje zašto su ploče, unatoč njegovoj najavi da će biti postavljene transparentno, stavljene 'pod okriljem noći'.
"Što se tiče najava, činjenica je da je predsjednik Vlade tijekom ljeta u intervjuu već najavio da će taj dio ustavnog zakona biti sproveden. Što se tiče samog mjesta i vremena, taj dio ipak više, s obzirom na situaciju, ovisi o sigurnosnim aspektima i tu jednostavno nisam dovoljno u tome, dakle u tom sigurnosnom dijelu, da to mogu komentirati", rekao je Bauk.

Možda ste propustili...

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

Najčitanije iz rubrike