Novosti
KRUPNE RIBE NA SVJETLO DANA

Na “stup srama” stavit će se i oni koji imovinu ne mogu objasniti prihodima
Objavljeno 26. srpnja, 2013.

ZAGREB - Uz listu poreznih dužnika i poslodavaca koji svojim radnicima nisu isplatili plaće, Porezna uprava objavljivat će i popis građana koji svoju imovinu ne mogu opravdati prijavljenim prihodima. To je promjena koju donose izmjene Zakona o porezu na dohodak, a to znači da će građani doznati tko je kupio imovinu koja je znatno vrjednija od prihoda koje je prijavio Poreznoj upravi i na njih platio porez. Porezna uprava već godinu i pol uspoređuje imovinu građana s prijavljenim prihodima u slučajevima gdje se pokazalo da su građani stekli imovinu koja je bar 25 posto veća od prihoda koje su prijavili. Takav nerazmjer upućuje na pokušaj izbjegavanja plaćanja poreza, pa Porezna uprava ponovno obračunava stečeni dohodak i građanima razrezuje porez na tu razliku.

Obveznicima za koje se i u drugostupanjskom rješenju, odnosno nakon žalbe Poreznoj upravi, potvrdi taj nerazmjer prijeti objava imena na web stranici Porezne uprave s podacima o visini dohotka, koji, prema mišljenju poreznika, nije bio prijavljen. To znači da će se građani naći na popisu onog trenutka kad je rješenje postalo izvršno, odnosno kad novoobračunani porez moraju platiti, bez obzira na to jesu li ispoštovali to rješenje i platili porez.

- Svima koji ne mogu opravdati svoju imovinu ostvarenim prihodima "odrezat" će se dodatni porez, a rješenja Porezne uprave o tome bit će javno objavljena. Tako će se jasno i transparentno vidjeti tko nije plaćao porez, jer se govori da je među njima i "puno krupnih riba" - poručio je ministar financija Slavko Linić.J.Marić

THOMPSON PLATIO, ČEKA ODLUKU SUDA

Najpoznatiji slučaj provjere usklađenosti imovine i prijavljenog poreza je onaj pjevača Marka Perkovića Thompsona. Njemu je Porezna u izvršnom rješenju razrezala više od milijun kuna poreza, što je Perković i platio, ali se žalio Upravnom sudu. Upravni sud još uvijek nije riješio njegovu žalbu, ali ako odluka bude išla njemu u korist, država će mu morati uz povrat uplaćenih sredstva na njih platiti i kamatu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike