Regija
UDRUGA DRAGOVOLJACA ĐAKOVŠTINE 1990.-1991. UPOZORILA JAVNOST:

Braniteljima prijete deložacije zbog nemogućnosti otplate rata stambenih kredita
Objavljeno 26. srpnja, 2013.

ĐAKOVO – Krediti koji su hrvatske branitelje, kao i većinu građana, doveli u dužničko ropstvo, bili su tema jučerašnje konferencije za novinare koju je sazvala Udruga dragovoljaca Đakovštine 1990.-1991. Na vlastitim primjerima svjedočili su predsjednik Udruge Miro Raspudić, Božo Šimić i Marinko Trbara.

- Problem je nemogućnost plaćanja kredita koji nam je nametnula država, a danas nam prijeti ovrhama na stanove i na kuće. Konkretno, u mom primjeru, 2011. godine digao sam kredit u švicarskim francima, tada je iznosio 60.000 franaka. Bio je to stambeni kredit, kamatna stopa je bila 4,0. Promjenom valutne klauzule sada taj kredit, nakon dvije godine plaćanja, glavnicu ima od 400.000 kuna, a rata je s 1.700 otišla na 2.800 kuna i ja to više ne mogu plaćati. Riječ je o tome da sam dobio treću opomenu pred raskid ugovora i deložaciju iz stana. Banci sam predlagao da uzmu moju nekretninu koja je bila zalog kredita i da me oslobode kredita, što nisu prihvatili. Kazali su doslovce da moja hipoteka ne odgovara vrijednosti kredita - kazao je Miro Raspudić.

Težak primjer navodi i Božo Šimić koji je istaknuo kako kod banke nije naišao na razumijevanje kada je zatražio reprogram kredita. Branitelji su jučer spočitnuli Vladi kako je stala na stranu bankarskog lobija, te pogodovala bankama zbog kojih su mnogi branitelji, kažu, danas u sličnoj situaciji poput njih. Branitelj Mirko Trbara ne otplaćuje svoj kredit, nego, kako je rekao, prijateljev.

- Kao sudužnik moram vraćati dugovanje mog prijatelja. Nisam dobio ni jednu opomenu za dugovanje od 40.000 kuna koje moram isplatiti. Nemam razloga lagati. S druge strane, nakon što uzmu ratu za kolegu i platim svoju ratu kredita, meni ostane mjesečno 700 kuna, kako da s tim živim? Smije li banka uzimati 60 posto? - pita se Trbara.

Miro Raspudić kaže kako se već zbog svog slučaja žalio predsjedniku udruge Franak, a svoj predmet je predao i odvjetniku. O slučaju problema branitelja s otplatom kredita izvijestit će, kažu, ministarstva branitelja, financija, HNB, Ured predsjednika, a zatražit će da ih primi i ministar branitelja.M. Muškić

Tajkunima su oprostili

“Na stotine milijuna kuna oprostilo se kojekakvim tajkunima i koje država nikad neće dobiti nazad. Nas sada tjeraju iz naših kuća, a stvorili smo ovu državu”, poručio je Raspudić.

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike