EUROPSKO TRŽIŠTE OTVORENO, ALI...
Objavljeno 26. srpnja, 2013.
Udruga Slavonski domaći kulen-kulin dostavila je svu dokumentaciju za zaštitu kulena
ŽUPANJA – Od 1. srpnja proizvođačima autohtonih proizvoda širom su se otvorila vrata europskog tržišta, što je za njih velika stvar, posebice za kulenare koji u tome vide veliku šansu. Udruga Slavonski domaći kulen-kulin Ministarstvu poljoprivrede dostavila je svu potrebnu dokumentaciju za zaštitu slavonskog domaćeg kulena oznakom zemljopisnog podrijetla, i sada više nema zapreka da se slavonski kulen, koji se u Slavoniji proizvodi već 300 godina, legalno prodaje na zajedničkom tržištu EU-a.
- Svi koji imaju registriranu proizvodnju, a to znači da ispunjavaju sve uvjete koji vrijede i u zemljama EU, mogu ondje prodavati svoje kulene – kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a Andrija Matić.
Nema više carinskih barijera ni za prodaju domaće rakije, ali je i dalje potrebno imati ispunjen prateći obrazac za trošarine i trošarinska skladišta. U osvajanje europskog tržišta, od slavonskih kulenara za sada je najdalje otišao Tomislav Galović iz Slavonskog Broda, koji je na vrijeme uskladio svoje poslovanje s europskim standardima. Godišnje prerađuje više od 700 svinja, a od svake proizvede desetak vrhunskih kulena. Službenim ulaskom Hrvatske u EU napokon je dobio mogućnost realizacije narudžbe iz Engleske, i to po cijeni od 70 eura za kilogram kulena.
Jedan od najuspješnijih proizvođača kulena u Vukovarsko-srijemskoj županiji Samson Andabaka iz Otoka koji je i pobjednik ovogodišnje 13. otočke kulenijde, godišnje proizvede 300 do 400 kulenova od mesa crne slavonske svinje za koje stručnjaci kažu da je najbolje za kulen zbog idealnog odnosa masnoće i mesa. Kao najveći problem ozbiljnijeg izlaska na europsko tržište ističe ograničene količine proizvodnje kulena zbog nedostataka sirovine.
- Moja sadašnja proizvodnja nije dovoljna da bih ozbiljnije išao na zajedničko tržište EU. No ako bi bila prilika, mogao bih proširiti kapacitete i proizvesti više jer uvjeta imam budući da sam nekada uzgajao i do 400 svinja - kaže Andabaka. Najveći kamen spoticanja za proširenje proizvodnje je, kaže, preskupa hrana. Kulen prodaje po cijeni od 220 kuna za kilogram, 20 kuna više nego prije ulaska Hrvatske u EU.
– Povećan je interes za kulen, svakodnevno stižu upiti i stoga je i cijena malo porasla. No treba dodati i to da za kilogram kulena mogu kupiti 'metar' kukuruza, što najbolje govori o tome koliko je skupa hrana za ishranu svinja. Iako mi treba više sirovine za veću proizvodnju kulena, prisiljen sam prasad prodavati kako bih kupio hranu - ističe Andabaka.
Njegovi su kulenovi vrhunske i ujednačene kvalitete, rađeni od najboljeg mesa i stoga i ne čudi što ih sve proda na kućnome pragu. I prije su, kaže, odlazili u Njemačku i Francusku, kamo su ih domaći ljudi odnosili pa drži kako slavonski kulen nije potpuna nepoznanica tamošnjim sladokuscima.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
70
eura stoji kilogram kulena u Engleskoj
DA NE BUDE “PODVALJIVANJA”
Ni poznati županjski proizvođač kulena i šunke Ilija Jelović iz Županje još nije spreman izići na EU tržište. “To mi je velika želja i nadam se da ću je ostvariti, posebice sada kada više nema granica. Važno je da tamošnji ljudi upoznaju pravi kulen kako im ugostitelji, kada dođu na naše more, ne bi 'podvaljivali' nešto slično što nema veze sa slavonskim kulenom samo zato što je jeftino”, kaže Jelović.
VIŠE NEMA ZAPREKA DA SE SLAVONSKI KULEN, KOJI SE PROIZVODI VEĆ 300 GODINA, LEGALNO PRODAJE NA ZAJEDNIČKOM TRŽIŠTU EU-a