Regija
PREDSTAVNICI 18 SELJAČKIH UDRUGA:

Zbog neisplate poticaja u kolovozu
će se održati masovni prosvjedi seljaka
Objavljeno 25. srpnja, 2013.

ĐAKOVO – Predstavnici 18 udruga iz desetak županija kontinentalne Hrvatske jednoglasno su jučer na sastanku Odbora za poljoprivredu Hrvatske poljoprivredne komore održanom u Đakovu donijeli odluku da zbog neisplate preostalih poticaja u iznosu 350 do 400 milijuna kuna, koji bi trebali biti osigurani rebalansom proračuna početkom zasjedanja Sabora u rujnu, nezadovoljstva otkupnom cijenom pšenice, te izostanka komunikacije s resornim ministrom, početkom kolovoza idu u prosvjede.

- Sastanak smo sazvali zbog izuzetno teškog stanja u poljoprivredi, uz prošlogodišnju sušu pogodila nas je i neisplata poticaja u ovoj godini koja nije ni transparentna, ni u okviru planirane omotnice po Zakonu o državnoj potpori. Isplaćen je znatno manji iznos i seljaci su u izuzetno teškoj situaciji. Revolt je velik i morali smo donijeti zaključke. Komunikacije s resornim ministrom nemamo, do sada s njim nije bilo moguće ništa dogovoriti. Zato je donesen zaključak da će zbog svega onoga što ministar nije odradio, a trebao je, u kolovozu sve udruge kontinentalne Hrvatske krenuti u pripremu prosvjeda nezadovoljstva kako bi došli do neisplaćenih sredstava poticaja. Očekujemo od resornog ministra da svim korisnicima državnih potpora, a riječ je o 95.000 korisnika, do 1. listopada osigura rješenja gdje su iskazana njihova prava na poticaj. Znamo da je financijaska omotnica koja je iznosila na 2,8 milijardi kuna do sada, prema riječima ministra, isplaćena sa 2,4 milijardi kuna, ali realnih pokazatelja za to nema - kazao je Stjepan Kunovec, predsjednik Odbora za udruge HPK i predsjednik udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske.

- Neki su sektori isplaćeni 100 posto, neki 60, neki 50 posto. Očekujemo da se ministar konačno očituje o isplati. Očito je da nema 'tri čiste' priznati da Zakon o državnoj potpori nije poštovan. Njegovo ponašanje je neprihvatljivo. U 20 godina ni s jednim ministrom nije bio onemogućen kontakt kao što je s ministrom Jakovinom. Sustavno se gasi hrvatsko selo. Pada stočni fond, u godinu dana proizvodnja mlijeka je pala za 20 posto. U njegovu mandatu propale su tisuće farmi, nekoliko desetaka tisuća stočnog fonda… - kazao je Kunovec te rekao kako paralelno raste nekvalitetan uvoz. Dodao je i kako je isplata poticaja trebala biti realizirana do 30. ožujka, te kako tada sjetva ne bi doživjela teške dane koje sada prolazi, a seljaci ne bi imali problema pri otplati anuiteta.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac potvrdio je ranije najavljene prosvjede.

- Danas nitko nije bio protiv prosvjeda, najava Sindikata hrvatskih seljaka i Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije o prosvjedima stoji. Govorili smo ovdje i o ostavci ministra Jakovine koji je pogazio sva obećanja i moralne vrijednosti koje on nažalost ni nema. U sljedećim danima dogovorit ćemo i realizirati masovne prosvjede i od toga nitko neće odustati. Dan 1. kolovoza zaključan je za cijenu pšenice. Ako ostanemo na 1,05 kuna, nakon što se realizira isplata, seljak ne da će biti na negativnoj nuli, nego nula ispod nule. To ne smijemo dopustiti. Odreći ćemo se i poticaja, ali neka se cijeni naš proizvod. Nije točno da hrvatski seljak živi od poticaja - proučio je Pokrovac tražeći od države da subvencionira dio u cijeni pšenice.M.Muškić

80 POSTO SELJAKA PRED PROPAŠĆU

- Imali smo čvrsta obećanja i od premijera i od ministra da poticaji neće biti uskraćivani, kada se nekomu uzme 40 posto, ne može se prešutjeti. Ukupno gledajući, selu i poljoprivrednicima uskraćeno je do 800 milijuna kuna. Imamo primjera gdje su radnici imali smanjenja pet posto bruto, pa su se digli sindikati, Vlada nekoliko puta zasjedala. Što da kažu ovi seljaci, ne bune se oni što im je dobro. Četrdeset posto manje poticaja znači da će 80 posto seljaka propasti - poručio je predsjednik HPK Matija Brlošić.

Možda ste propustili...

MAJA DOMNJAK-LELIĆ TRČI MARATONE

Osvojila Amsterdam i Pariz, želi i New York

PRVOSVIBANJSKI PIKNIK

200 porcija graha

Najčitanije iz rubrike