Novosti
PRAVOBRANITELJICA:

U samicama vežu zatvorenike i muče ih stalnim svjetlom
Objavljeno 20. srpnja, 2013.

Vezani članci

SMIJENJEN UPRAVITELJ CVITANUŠIĆ

Franjo Lulić - novi šef osječkog zatvora

ZAGREB - Ured pučke pravobraniteljice lani je obišao sedam mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode te izradio prvo izvješće o obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM). Iako je pučki pravobranitelj i prijašnjih godina pratio stanje ljudskih prava u ustanovama u kojima se nalaze osobe lišene slobode, sada na temelju međunarodnih propisa ima i ovlast posebnog praćenja stanja ljudskih prava u takvim ustanovama. A sudeći prema prvom NPM izvješću, situacija je najlošija u pravosudnom sustavu. "Suradnja s Ministarstvom pravosuđa ocjenjuje se vrlo lošom, jer ne samo da nije poduzelo mjere u povodu upućenih preporuka nego nije pučkom pravobranitelju niti dostavilo zatražene podatke", stoji u izvješću. Suprotno tome, suradnja s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom socijalne politike i mladih, ocjenjuje se vrlo uspješnom.

Lani je NPM obišao zatvore u Zagrebu i Osijeku i Zatvorsku bolnicu. U slučaju zagrebačkog zatvora zatraženo je provođenje inspekcijskog nadzora, ali do lipnja ove godine pučkoj pravobraniteljici nisu dostavljeni traženi podaci potrebni za sastavljene izvještaja, niti ju je Središnji ured Uprave za zatvorski sustav izvijestio o tome je li proveden inspekcijski nadzor. U slučaju osječkog zatvora nije tražena intervencija inspekcije, ali je dan niz preporuka kako bi se u prenapučenom zatvoru olakšali uvjeti smještaja zatvorenika.

Obilazak Zatvora Zagreb NPM je obavio na temelju pritužbi zatvorenika te informacija iz medija. Sumnjalo se u zakonitost smještanja u samicu u kojoj zatvorenik ne može biti smješten duže od 48 sati jednokratno. Utvrđeno je da je maksimalno trajanje te mjere 48 sati, ali je smještaj u samicu moguće ponovo primijeniti nakon prekida, što u konačnici produžuje trajanje same mjere. Utvrđeno je i kako se nad zatvorenicima u samici provodi pojačan nadzor te "vezanje ruku, a prema potrebi i nogu lisicama ili remenjem". U zagrebačkom zatvoru tri su samice od oko osam kvadrata. Prekrivene su strunjačama, a radi vizualnog nadzora od zatvorenika se traži da stalno borave "u drugoj polovini prostorije, što im ograničava kretanje unutar ionako malog prostora". U prostorijama nema sanitarnog čvora, nije dostupno danje svjetlo, a umjetno je upaljeno i danju i noću, "što otežava orjentaciju u vremenu i spavanje, a što može imati štetan utjecaj na mentalno zdravlje".

U slučaju Zatvora Osijek, izvješćem se navodi kako su uočeni pokušaji uprave da ublaži negativne učinke prenapučenosti (154 posto prošlog ljeta kada je obavljen nadzor) koja ljeti dodatno otežava uvjete smještaja. Preporučili su upravi tog zatvora dodatne mjere kako bi se olakšali uvjeti smještaja zatvorenika poput produženja vremena boravka na svježem zraku, češćeg tuširanja... No ističe se i kako je prostor između tuševa potrebno pregraditi. U praonici rublja, pak, nužno je osigurati uvjete za rad koji ne ugrožava zdravlje radnika. Osim toga zatvorenicima je potrebno osigurati pribor za jelo sukladno Pravilniku o standardima smještaja i prehrane zatvorenika, ali i osigurati uvjete da pravosudna policija ne dijeli medicinsku terapiju zatvorenicima. Naime, vikendom zbog nedovoljnog broja zdravstvenih radnika terapiju dijele pravosudni policajci.G.Galić

U osječkom zatvoru vikendom terapiju zatvorenicima dijele policajci

USMENA REAKCIJA NA NELJUDSKO POSTUPANJE

"Nakon obilaska, uzimajući u obzir ozbiljnost utvrđenog stanja koje može ukazivati na postojanje neljudskog postupanja, članovi NPM-a dali su usmenu preporuku za žurnu izmjenu postojećeg načina provođenja mjere smještaja u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari i kumulativne primjene vezivanja u svim slučajevima", stoji između ostaloga u izvještaju uz primjedbu kako nije bilo jasno vežu li se zatvorenici u samici zbog sigurnosnih ili medicinskih razloga. Posebno se upitnim smatra vezivanje osoba koje prijete da će počiniti samoubojstvo.

Možda ste propustili...

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore

UVESTI BOLJE MJERE ZAŠTITE

Na radu poginule 32 osobe, 17.240 ozljeda