Regija

Dani srpske manjine
Objavljeno 16. srpnja, 2013.

KUĆANCI - Otvarajući Dane srpske nacionalne manjine Kućanci, načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković naglasio je da se uz malo sredstava i puno volje, rada i suradnje može postići mnogo, za što je najbolji primjer ova sada već tradicionalna manifestacija. Saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat rekao je kako je stalni gost te manifestacije te istaknuo Kućance kao primjer kulturnog i svakog drugog suživota hrvatskog i srpskog stanovništva.

Organizator Dana i ovaj je put bilo Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Magadenovac, a općina je bila i glavni pokrovitelj manifestacije.

- Prvi srpski stanovnici naselili su Kućance prije otprilike 350 godina bježeći pred turskom najezdom. Nedugo poslije doseljenja sagrađena je i drvena crkva posvećena sv. velikomučeniku Georgiju. Danas je to crkva sv. apostola Petra i Pavla, koja je nakon ratnih razaranja obnovljena i uskoro slijedi unutarnje uređenje - rekao je Gojko Ćosić, glavni organizator Dana srpske nacionalne manjine Kućanci.

Uz svečanu liturgiju, koju je u povodu seoske slave služio episkop Sava Jurić uz sudjelovanje svećenstva slavonske eparhije, na ljetnoj pozornici nastupila su kulturno umjetnička društva iz Belog Manastira, Darde, Kneževih Vinograda, Šljivoševaca i Beničanaca.(I.K.)

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA ‘’HRVATSKI SOKOL’’ OBILJEŽILA DAN ŠKOLE

Bolji uvjeti za nastavu, uredit će igralište

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ORAHOVICA

Vladimir Kribl novi ravnatelj

Najčitanije iz rubrike