Novosti
NAGODINU KREĆE OBVEZNA PREDŠKOLA

“Godinu dana predškole bit će
djeci dobra priprema za školu”
Objavljeno 11. srpnja, 2013.

OSIJEK - Hrvatski sabor ovaj je tjedan raspravljao i o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi. Ovim je izmjenama predviđena obvezna predškola za svu djecu u dobi od šest godina, dakle u godini prije polaska u osnovnu školu. Uvertira je to, smatra se, u uvođenje tzv. devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Oporba se pobunila, jer smatra da će lokalna samouprava zbog toga biti financijski preopterećena. No, ministar Željko Jovanović se ne slaže. Kaže da se obvezna predškola odgađa na godinu dana, kako bi se osigurala sredstva iz državnog i lokalnih proračuna. A što kažu stručnjaci?

Zora Redžep-Borak, pedagoginja u osječkom Centru za predškolski odgoj, kaže da u Osijeku u prosjeku oko 700 djece završi vrtić i kreće u školu. “To znači da nešto više od 70 posto djece završava predškolu. Kao pedagog podržavam prijedlog, jer smatram da će tih obveznih godinu dana biti dobra priprema za školu. Do sada je predškola trajala između tri i četiri mjeseca, a fond sati je iznosio oko 250, i nije bila obvezna. Fond sati bi ostao isti, ali, ako predškola postane obvezna, morat će je pohađati svi budući školarci,” kaže pedagoginja Redžep-Borak. Ona smatra da u realizaciji ovog projekta, bar u Osijeku, ne bi trebalo biti problema: “Ne bi bilo poteškoća da se upišu sva djeca, jer mjesta u vrtićima ima dovoljno. Osim toga, već tradicionalno, sva djeca koja nisu pohađala vrtić, a u godini su pred polazak u školu, imaju prednost pri upisu”. Također, pedagoginja Zora Redžep-Borak ističe veliku korisnost predškole za šestogodišnjake. “Ako dijete prije škole pohađa vrtić, tada dolazi do veće socijalizacije, međuvršnjačke interakcije i razvoja komunikativnosti. Dijete neke stvari može usporediti, ali i razviti te prakticirati tek u usporedbi s grupom vršnjaka. Primjerice, može razviti brojne spoznaje i sposobnosti, i to mnogo više nego kada je okruženo svojom obitelji,” zaključuje naša sugovornica.V.Latinović

UVJETI ZA ZAPOŠLJAVANJE

Izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi također se propisuju uvjeti koje moraju ispunjavati zaposleni u dječjim vrtićima. Tim izmjenama zabranjuje se rad u dječjim vrtićima osobama prekršajno kažnjenim za nasilničko ponašanje u obitelji kao i onima kojima je izrečena zabrana rada zbog nezakonitog ili neprofesionalnog postupanja na štetu djece.

Možda ste propustili...