Regija
NATJECATELJSKA MANIFESTACIJA “U OTOKU MOBA”

4. smotra radnog slavonskog ruha
Objavljeno 10. srpnja, 2013.

OTOK - Kako bi se iz šifonjera i kobilara iznijela odjeća koja se nosila pri različitim poslovima, mobama, te pokazalo da je Slavonija zemlja ratara, kosaca, pudarica i prelja, prošli je vikend održana 4. smotra radnog slavonskog ruha “U Otoku moba”. Smotru je, u suradnji s Turističkom zajednicom Otoka, organizirala novoosnovana udruga Pisanac. “U Otoku moba” smotra je natjecateljskog karaktera, a poznavanje i predstavljanje ruha te zavičajni govor cura, snaša i momaka–baja ocjenjivala je prosudbena komisija, koju su činili Josip Forjan, profesor iz Međunarodnog centra za usluge u kulturi u Zagrebu, Katarina Bušić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu i voditeljica Zbirke narodnih nošnji Slavonije, Baranje i Srijema, te Marija Raguž, etnologinja iz Vrpolja, predsjednica prosudbene komisije. Predstavili su se natjecatelji iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske te Vukovarsko-srijemske županije.

U kategoriji cura (djevojaka) natjecalo se 11 predstavnica. Pobjedu je odnijela djevojka koja je krenula na guvno noseći paužinu, Sanja Kovač iz Rokovaca, predstavnica KUD-a “Slavko Janković”. Među momcima-bajama najboljim je proglašen Vlado Klanfar iz Bekteža u konkurenciji devet natjecatelja, a među osam snaša Vrbanjka Martina Šabić, predstavnica KUD-a Posavac.

U programu su, između ostalih, sudjelovali Zvonimir Kulundžić, samičar iz Komletinaca, MPS KUD Filipovčice Komletinci, ŽPS iz Antunovca i Kaniže te TS Direktori iz Nijemaca. R.Mesić

Možda ste propustili...

UDRUGA OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

"Vretenac" sudjelovao na Sportskim susretima u Čakovcu

DRŽAVNO PRVENSTVO

Četvrto mjesto

Najčitanije iz rubrike