Novosti
HRVATSKA - 28. ČLANICA EUROPSKE UNIJE

Jedan povjerenik, sedam glasova,
12 zastupnika, 24. službeni jezik Unije
Objavljeno 28. lipnja, 2013.

Vezani članci

BIT ĆE POVJERENIK EU KOMISIJE

N. Mimici pozitivna ocjena

Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji kao 28. članice donosi i brojne institucionalne učinke, te nove položaje i zaposlenja za dužnosnike u europskim institucijama i tijelima.

Među najvažnijima od njih jest imenovanje Nevena Mimice za novog povjerenika u Europskoj komisiji. Predsjednik komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je kako Mimici namjerava povjeriti portfelj zaštite potrošača, a dužnost preuzima 1. srpnja.

Hrvatska će imati 12 zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu, koliko ima i Irska, koja joj je najbliža po broju stanovnika. Prvi izbori za zastupnike u Europskom parlamentu u Hrvatskoj održani su 14. travnja. U skladu s Ugovorom iz Lisabona, nakon pristupanja Hrvatske, broj zastupnika u Europskom parlamentu mora se sa 766 smanjiti na 751, što će se primijeniti na izbore 2014. godine.

U Europskom vijeću Hrvatska će imati sedam glasova, koliko imaju Danska, Finska, Irska, Litva i Slovačka. Prag kvalificirane većine podiže se na 260 (od ukupno 352 glasa).

Sadašnja Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj zatvorit će 1. srpnja svoja vrata, a otvorit će se Predstavništvo Komisije. Taj će ured imati zadaću pružati potporu članovima Komisije, dostavljati političke informacije i analize sjedištu, govoriti u ime Komisije kao sučelje prema nacionalnim regionalnim i lokalnim vlastima, te medijima, i doprijeti do građana. Budući da novo predstavništvo neće imati istu diplomatsku funkciju kao prethodna Delegacija, Predstavništvo će biti manje i imat će 18 zaposlenika, plus šefa Predstavništva. Za prvog šefa Predstavništva Komisije imenovan je Branko Baričević. Prostor novog predstavništva u središtu je Zagreba na adresi: Ban Centar, Ulica Augusta Cesarca 4-10. Taj “Europski dom” bit će i sjedište Informacijskog ureda Europskog parlamenta. Europska komisija ima predstavništva u svih 27 (uskoro 28) država članica i regionalne urede u Barceloni, Belfastu, Bonnu, Cardiffu, Edinburghu, Marseilleu, Milanu, Münchenu i Wrocławu. Oni obavještavaju medije i javnost o EU politikama, a izvješćuju i Europsku komisiju o značajnim događanjima u državi domaćinu. Predstavništva su pod nadležnošću potpredsjednice Komisije Viviane Reding.

Od dana pristupanja, hrvatski postaje jednim od službenih jezika EU, kojih sada ima 23. D.Pavlović

DO 2018. JOŠ 249 ZAPOSLENJA

Do sada su pokrenuti natječaji namijenjeni hrvatskim građanima za 375 pozicija u svim institucijama EU. Zaprimljeno je više od 9.000 ponuda. Cilj Europske komisije je 249 zaposlenja do 1. srpnja 2018., od čega 149 zaposlenja na razini administratora i 100 zaposlenja na razini asistenta.

Najčitanije iz rubrike