Regija
19. “RASPJEVANA CVELFERIJA” U SOLJANIMA

Na Raspjevanoj Cvelferiji pjevalo 700 sudionika
Objavljeno 19. lipnja, 2013.

SOLJANI - Kulturno-zabavna i sportska manifestacija 19. Raspjevana Cvelferija održana je u Soljanima. Iz godine u godinu u domaćinstvu se mijenjaju mjesta u općinama Drenovci, Gunja, Vrbanja i Bošnjaci. Soljani su, ocjena organizacije je svih 700 sudionika, članova KUD-a i konjogojskih udruga iz susjedne Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zaslužili ocjenu odličan. Smotru koja je ponudila široku lepezu događanja u tri dana otvorio je Zdravko Kelić, zamjenik župana vukovarsko-srijemskog.

– Nije bogatstvo samo materijalno, bogatstvo je ono što nosimo u našem srcu, a to je ovo što vidimo ovdje. Mnogi su dali dio sebe da se ne zaboravi, a neki drugi koji budu dolazili znat će da smo im ostavili u naslijeđe u Cvelferiji ovo što ste svojim trudom stvorili i sačuvali iz davnih vremena i vratili u život neprocjenjivo ruho, običaje, pjesmu, igru i tambure. To je bogatstvo što nas diže iznad drugih, rekao je Kelić.

Sudionike, goste i publiku koji su četiri dana uživali u čarima Raspjevane Cvelferije pozdravili su Ivica Sep, načelnik općine Vrbanja i Josip Vukoja, predsjednik Organizacijskog odbora. Publika je uživala u nastupima sedam dječjih folklornih skupina, koncertu TS Slučajni partner, TS Kristali i TS Tamburaši za dušu, nogometnim utakmicama veterana, te seniora Slavonija i Osijeka, 1. pjesničkim susretima, izložbi knjiga Cvelferskih autora i natjecanju u kuhanju fiša. Posebno je bio atraktivan svečani mimohod 16 KUD-ova, tri iz Rajevog Sela po dva iz Rakitnog i Zovika ( BiH), Soljana, po jednog iz Gunje, Vrbanje, Račinovaca, Bošnjaka, Đurića, Drenovaca, Posavskih Podgajaca, Jelisavca i Strošinaca. Posljednje večeri prvi put u povijesti manifestacije birala se Ljepotica Cvelferije. U konkurenciji se našlo 16 djevojaka. Stručni žiri je odlučio da laskavu titulu Ljepotice Cvelferije ponese Jasna Kovanović iz Soljana, prva pratilja je Katarina Tomić iz Vrbanje, a druga pratilja je Lara Ožvat iz Soljana. Pohvaljena je Ilona Banovak iz Starih Jankovaca.S.Bogutovac

Možda ste propustili...

"UZ ČITANJE RIJEČI RASTU 2"

Đaci promoviraju vrijednost čitanja

OPĆINA ANDRIJAŠEVCI

Pripremaju monografiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana