Regija
19. “RASPJEVANA CVELFERIJA” U SOLJANIMA

Na Raspjevanoj Cvelferiji pjevalo 700 sudionika
Objavljeno 19. lipnja, 2013.

SOLJANI - Kulturno-zabavna i sportska manifestacija 19. Raspjevana Cvelferija održana je u Soljanima. Iz godine u godinu u domaćinstvu se mijenjaju mjesta u općinama Drenovci, Gunja, Vrbanja i Bošnjaci. Soljani su, ocjena organizacije je svih 700 sudionika, članova KUD-a i konjogojskih udruga iz susjedne Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zaslužili ocjenu odličan. Smotru koja je ponudila široku lepezu događanja u tri dana otvorio je Zdravko Kelić, zamjenik župana vukovarsko-srijemskog.

– Nije bogatstvo samo materijalno, bogatstvo je ono što nosimo u našem srcu, a to je ovo što vidimo ovdje. Mnogi su dali dio sebe da se ne zaboravi, a neki drugi koji budu dolazili znat će da smo im ostavili u naslijeđe u Cvelferiji ovo što ste svojim trudom stvorili i sačuvali iz davnih vremena i vratili u život neprocjenjivo ruho, običaje, pjesmu, igru i tambure. To je bogatstvo što nas diže iznad drugih, rekao je Kelić.

Sudionike, goste i publiku koji su četiri dana uživali u čarima Raspjevane Cvelferije pozdravili su Ivica Sep, načelnik općine Vrbanja i Josip Vukoja, predsjednik Organizacijskog odbora. Publika je uživala u nastupima sedam dječjih folklornih skupina, koncertu TS Slučajni partner, TS Kristali i TS Tamburaši za dušu, nogometnim utakmicama veterana, te seniora Slavonija i Osijeka, 1. pjesničkim susretima, izložbi knjiga Cvelferskih autora i natjecanju u kuhanju fiša. Posebno je bio atraktivan svečani mimohod 16 KUD-ova, tri iz Rajevog Sela po dva iz Rakitnog i Zovika ( BiH), Soljana, po jednog iz Gunje, Vrbanje, Račinovaca, Bošnjaka, Đurića, Drenovaca, Posavskih Podgajaca, Jelisavca i Strošinaca. Posljednje večeri prvi put u povijesti manifestacije birala se Ljepotica Cvelferije. U konkurenciji se našlo 16 djevojaka. Stručni žiri je odlučio da laskavu titulu Ljepotice Cvelferije ponese Jasna Kovanović iz Soljana, prva pratilja je Katarina Tomić iz Vrbanje, a druga pratilja je Lara Ožvat iz Soljana. Pohvaljena je Ilona Banovak iz Starih Jankovaca.S.Bogutovac

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike