Novosti
VODENI VAL I DALJE PRITIŠĆE

Baranja je obranjena: Dunav stagnira, problem mogu biti raskvašeni nasipi
Objavljeno 15. lipnja, 2013.
Visok vodostaj zadržat će se sedam do deset dana

Vezani članci

VRH DUNAVSKOG VODENOG VALA STIGAO DO BARANJSKE BATINE

Nasipi izdržali najveći vodostaj, evakuirana je samo jedna kuća

BATINA - “Vodeni val ozbiljna je prijetnja za stanovništvo, infrastrukturu i objekte, ali su pripreme odrađene odlično. Svi su u punoj pripravnosti, učinjeno je sve što je trebalo učiniti i što je bilo moguće”, rekao je jučer u Batini predsjednik Ivo Josipović te čestitao civilima i vojnicima na odlično obavljenom poslu.

Voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, izjavio je kako vodeni val kod Batine još ne popušta u svojoj snazi te se i dalje drži na razini od 772 centimetra, a ulazi u područje Kopačkog rita te “pritišće” Dravu, što je izazvalo dodatno usporavanje toka te rijeke i probleme kod vikend-naselja na Karašici.

Nema panike

- Val ne popušta i drži se na jučerašnjem vodostaju. No na području Batine problema nema kao što je slučaj na Karašici - rekao je, dodavši kako je posrijedi drugi po veličini dunavski plimni val od kako se mjeri vodostaj, pa rekord od +795 centimetara nije premašen. Naglasio je kako će se toliko visok vodostaj zadržati između sedam i deset dana, a za to će vrijeme sve ekipe biti spremne za eventaulne intervencije.

- Na dionicama obrane od poplave nije se pojavila ni jedna kritična točka, a sva branjena područja apsolutno su sigurna. Ovako velika voda ne može proći bez borbe, za koju smo spremni, dakako uz potporu Hrvatske vojske - naglasio je Đuroković.

Načelnik općine Draž, Stipan Šašlin, istaknuo je kako opasnost još uvijek nije prošla, budući da stagnacija Dunava prijeti raskvašenjem nasipa. “Ako ovo dugo potraje, zaobalne vode će kontinuirano praviti probleme. Najveće će štete pretrpjeti poljoprivredni usjevi, budući da kombajni na dio njih sigurno neće moći ući još neko vrijeme”, upozorio je Šašlin.

Ipak, rezimirajući dosadašnje stanje, rekao je kako smo kudikamo bolje prošli u odnosu na dijelove Njemačke, Mađarske i Srbije, zahvaljujući djelatnicima Hrvatskih voda i onima koji su gradili obrambene nasipe. “Ako je u državi bilo što dobro, onda su to ovi nasipi”, naglasio je.

Draž i Gajić

Da je situacija pod kontrolom, potvrdili su i mještani Batine, Draža i Gajića, iako je u jednom dijelu ovih naselja voda došla do vrtova. No vreće s pijeskom učinile su svoje. Svi se slažu kako su najveći problem Batine podzemne vode, koje se pojave prilikom svakog većeg vodostaja. Stoga je još uvijek na snazi preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da voda nije za piće, pa je tko zna koji put u središtu Batine postavljena cisterna s vodom koja je jedini izvor pitke vode stanovnicima jedinog baranjskog mjesta na Dunavu.

- Dnevno do cisterne dolazim dva-tri puta, ali nije mi teško. Samo da ne bude većih problema - rekla je mještanka Batine dok je punila svoje kanistre. Jučer je za promet još uvijek bila zatvorena takozvana “tenkovska cesta”, kao i prometnica koja prolazi duž nasipa u Kopačkom ritu.

Ivica GETTO
uzvodno opada vodostaj

Protekla dva dana brojni dragovoljci i oni koji su angažirani na javnim radovima iz Belog Manastira, Bilja, Darde i drugih baranjskih mjesta punili su vreće s pijeskom u blizini nogometnog igrališta u Zmajevcu. Dunav je jučer opadao u cijelom svom toku uzvodno od mađarskog grada Mohača. Sukladno prognozama naših sjevernih susjeda, kod tog bi grada Dunav do utorka trebao opasti za više od metra, dok srpski hidrolozi za isti dan najavljuju vodostaj Dunava kod Bezdana niži za sedamdesetak centimetara.

Stipan Šašlin

načelnik općine Draž

Opasnost još uvijek nije prošla, ali ako je u ovoj državi bilo što dobro, onda su to ovi nasipi

776

centimetara bio je maksimalni vodostaj Dunava izmjeren jučer kod Batine

795

centimetara rekordan je vodostaj Dunava kod Batine od kada postoje mjerenja

Zoran Đuroković

voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda

Ovo je drugi po veličini plimni val od kako se mjeri vodostaj, rekord neće biti premašen

Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

SDP NA GODIŠNJICU SMRTI ODAO POČAST RAČANU:

Bio je veliki državnik i još veći čovjek

Najčitanije iz rubrike