Novosti
VRH DUNAVSKOG VODENOG VALA STIGAO DO BARANJSKE BATINE

Nasipi izdržali najveći vodostaj, evakuirana je samo jedna kuća
Objavljeno 13. lipnja, 2013.
Vlasnici zelenootočkih vikendica žale se da im je na tisuće eura ''otplivalo'' Dunavom.

BATINA - Vrh dunavskog vodenog vala stigao je do Batine. Vodostaj Dunava od jutra do ranog poslijepodneva kretao se između 763 i 770 centimetara. Hidrolozi iz susjedne Mađarske najavili su kako razina rijeke opada, pa bi danas ujutro kod Mohača trebala biti niža za 10-ak centimetara. Slične najave stižu i iz Srbije, čiji stručnjaci tvrde kako će Dunav kod Bezdana danas opasti za sličan iznos. Batina je jučer bila u znaku ispumpavanja podzemnih voda i već standardnog “poplavnog turizma”, budući da se u cafe-baru ''Kod Eve'', s čije se terase pruža krasan pogled na nabujali Dunav, tražilo mjesto više.

- Situacija je pod kontrolom, plivaju samo pašnjaci i dio poljoprivrednih površina u Dražu i Gajiću. Riječ je o nebranjenim dijelovima, koji vodu dobivaju uvijek kada Dunav bude nešto viši - kaže načelnik općine Draž Stipan Šašlin, dodajući kako su dunavski nasipi u njegovoj općini stabilni. Na nekoliko kritičnih točaka u batinskoj Ulici svetog Ivana Nepomuka djelatnici Hidrogradnje prepumpavali su vodu i donosili dodatne vreće s pijeskom. Tamo dežuraju već nekoliko dana, a na istom će mjestu ostati još određeno vrijeme, budući da se tijekom stagnacije javlja najveći pritisak, kako na ''zečji nasip'', tako i na podzemne vode. Samo jednu kuću u toj ulici stanovnici su morali napustiti, a dijelu stanara voda je došla do vrtova ili završila u garažama. “Podzemne vode ono su što nas najviše pati. Sretni smo što ćemo do kraja godine dobiti pitku vodu, ali vodovod je ono što većina Hrvatske već ima odavno”, negoduju mještani. Vlasnici zelenootočkih vikendica, pak, žale se da im je na tisuće eura ''otplivalo'' Dunavom.

- Još prošle godine strani su turisti za lipanj rezervirali smještaj na Zelenom otoku, ali smo im bili prisiljeni otkazati - pričaju Josip i Tomaš Takač, vlasnici smještajnih kapaciteta na Zelenom otoku. Zajedno s ostalim vikendašima nadaju se kako će se voda brzo povući, a kako doznajemo od stručnjaka, to bi se trebalo dogoditi najviše za desetak dana. Posjet poplavnom području istočne Hrvatske za danas je najavio i predsjednik RH Ivo Josipović. I.Getto

Vlasnici zelenootočkih vikendica žale se da im je na tisuće eura ''otplivalo'' Dunavom