Novosti
USTAVNI SUD UVAŽIO ŽALBU DINKA BURIĆA

U nedjelju ponovno izbori na dva biračka mjesta u Belišću
Objavljeno 12. lipnja, 2013.
Poništena je odluka o priznavanju dva naknadno pronađena listića

Vezani članci

DINKO BURIĆ NAJAVLJUJE:

Izbore u Belišću riješit će Ustavni sud

DINKO ILI DINKO U BELIŠĆU?

Burić i Huis pozivaju birače na izbore u nedjelju

OSIJEK - Ustavni sud RH uvažio je žalbu Dinka Burića, kandidata HDSSB-a, za gradonačelnika Belišća i donio odluku o raspisivanju novih lokalnih izbora u tom gradu na dva sporna biračka mjesta. To znači da Dinko Huis, kandidat HDZ-a, ipak nije pobijedio na izborima 2. lipnja. Ustavni sud poništio je odluku Županijskog izbornog povjerenstva o priznavanju dva naknadno pronađena listića koja su nedostajala u svim prethodnim brojanjima biračkog odbora. Na oba ta listića zaokružen je bio HDZ-ov kandidat Dinko Huis, te je na taj način došao na jedan glas prednosti u odnosu na Dinka Burića. Ustavni sud ističe kako, zbog brojnih nepravilnosti u ponovnom prebrojavanju listića i “u svjetlu činjenice da je razlika u broju glasova za jednog odnosno drugog kandidata samo jedan glas, a da su sporna dva glasačka listića”, mora uvažiti stroge zahtjeve koji se postavljaju u izbornom pravu. “Postupak glasovanja potrebno je ponoviti na dva biračka mjesta koja su povezana sa spornim listićima jer se samo na taj način može otkloniti svaka sumnja u poštenost izbora za gradonačelnika grada Belišća i njegove zamjenike i osigurati vanjski dojam njihove demokratičnosti i transparentnosti,” stoji u obrazloženju odluke Ustavnog suda. Ponovljeni izbori na dva sporna biračka mjesta - u OŠ Ivana Kukuljevića i Dječjem vrtiću Maslačak, održat će se u nedjelju, 16. lipnja. Zanimljivo je da je na biračkom mjestu broj 5 u OŠ Ivana Kukuljevića od 413 važećih listića 208 bilo za Burića, a 205 za Huisa. Na biračkom mjestu broj 6 u vrtiću Maslačak od 448 važećih listića za Burića je bilo 237, a za Huisa 211.

"Iznenađeni smo odlukom Ustavnog suda, ali na nama je da poštujemo odluke. Odluku poštujemo kao i sve dosada jer treba biti principijelan počevši od sebe samih. Uvjereni smo da ćemo i na ponovljenim izborima pokazati da smo mi prvi izbor građana te da će nam ukazati povjerenje. Vjerujem da će ove odluka privući i one glasače koji se nisu izjasnili ni u prvom ni u drugom krugu," priopćeno je jučer iz izbornoga stožera Dinka Huisa.(D.Pav./T.L.)

DINKO BURIĆ

HDSSB

Drago mi je što je Ustavni sud uvažio prigovore

- Drago mi je što je Ustavni sud uvažio opravdane prigovore i poništio izbore za gradonačelnika Belišća. Pozivam sve birače koji glasuju na dva sporna izborna mjesta, da iziđu ponovno 16. lipnja i daju svoj glas svojem izabranom kandidatu - komentirao je jučer kratko Dinko Burić odluku Ustavnog suda.

Možda ste propustili...