Novosti
POPLAVE HARAJU EUROPOM

Nagli porast Dunava očekuje se krajem tjedna
Objavljeno 4. lipnja, 2013.

OSIJEK - Vodeni val koji hara zapadnom Europom idućeg bi vikenda, prema najavama iz Hrvatskih voda, trebao doći i u naše krajeve. Dunav je u Hrvatskoj već visok i dalje raste, ali vrhunac vodenog vala u naše krajeve dolazi tijekom vikenda ili početkom idućeg tjedna. U Batini i Tikvešu već je proglašeno pripremno stanje, prate se vremenske prognoze i planiraju idući potezi, a prate se i druge rijeke i značajniji pritoci, iako je naglasak na Dunavu, saznajemo od Igora Biglbauera iz Hrvatskih voda.

Vodostaj Dunava u Austriji je jučer probio plus od deset metara, vodena bujica stvorila je kaos u brojnim gradovima, a obilne kiše uzrok su blatnih odrona koji su rušili kuće, te zatvorili ceste i pruge. Zbog, kako je tamošnji mediji nazivaju, “stoljetne poplave” evakuirani su ili su spremni za evakuaciju brojni gradovi i manja mjesta u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj... Nasipi jednostavno ne mogu podnijeti vodostaj od gotovo 13 metara u plusu koliko je, primjerice, jučer izmjereno u Passauu, čije su ulice pod vodom. Osim materijalne štete, poplave su već odnijele i ljudske živote, a meteorološke postaje bilježe više kiše u dva dana nego je uobičajeno u dva mjeseca.

Kataklizmični prizori iz zapadne Europe kod nas se ipak, kažu u Hrvatskim vodama, neće ponoviti.

- Naš je sustav stabilan i dobro dimenzioniran i iako očekujemo ozbiljno stanje, ne bi trebalo biti problema. Voda će sigurno doći do objekata na Zelenom otoku i Otoku sportova u Vukovaru, ali to su nebranjeni prostori, a svi objekti koji su iza nasipa neće biti ugroženi. Prognoza je da nam slijedi nagli skok vodostaja, ali i nagli pad, pa sustav nasipa neće biti pod velikim opterećenjem duže razdoblje, objašnjava Biglbauer.I.Sekol

Drava se neće izliti

Vodostaj Drave u Osijeku, pod utjecajem Dunava, također će rasti, ali će Drava, prognozira se, ostati u svom koritu. Moguće je samo usporavanje toka Drave pod pritiskom Dunava.

Možda ste propustili...

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

35 zastupnika stavilo mandat u mirovanje ili dalo ostavku

SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA DEMOGRAFIJU I MLADE DODIJELIO 800.000 EURA

Uređenje 38 dječjih igrališta

U PRVA TRI MJESECA OVE GODINE

Hrvatski turisti najbrojniji u BiH

Najčitanije iz rubrike