Novosti
DRŽAVA BEZ DEMOGRAFSKE POLITIKE

Slavonci sve malobrojniji i stariji, Osijek gubi korak sa Splitom i Rijekom
Objavljeno 6. lipnja, 2013.
Prema popisu iz 2011. Hrvati su s prosječne 42 godine u dubokoj demografskoj starosti

OSIJEK - Prema statistici UN-a, Hrvatska je među deset zemalja s najstarijim stanovništvom. Kada se prijeđe 30 godina, počinje proces demografskog starenja, a prema popisu stanovništva 2011. godine prosječna starost stanovnika Hrvatske je oko 42 godine. Prema tome, kaže Anđelko Akrap, demograf s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, naše je stanovništvo u dubokoj demografskoj starosti, a Slavonija i Baranja priča su za sebe.

- Slavonske županije imaju dugi niz godina veći broj umrlih od živorođenih. Tu je i pad ukupnog broja stanovnika, ne samo zbog prirodnog smanjenja, nego i iseljavanja. Osijek od 1960-ih gubi populacijsku dinamiku u odnosu na Zagreb, Split i Rijeku, a orijentacija Slavonije i Baranje na prerađivačku industriju, posebice prehrambenu, od 1990-ih ima negativne učinke. Osječko-baranjska županija prostire se na većem prostoru, a pojedini dijelovi zadržali su u razdoblju nakon II. svjetskog rata obilježja pretežno poljoprivrednog kraja. To se osobito odnosi na đakovački kraj - naglašava Akrap.

Kako ističe prof.dr.sc. Dražen Živić, voditelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, prema rezultatima popisa iz 2011. stariji od 60 godina postali su u Slavoniji i Baranji brojniji od onih mlađih od 19 godina, što je izrazito nepovoljan odnos.

Stanovi za mlade

- Broj stanovnika između popisa 2001. i 2011. smanjen je za gotovo 10 posto. Najveći pad ima Vukovarsko-srijemska (12,3 posto), a najmanji Osječko-baranjska županija (7,7 posto). Od 127 slavonskih gradova i općina, porast broja stanovnika imalo je samo pet općina. Najveću stopu pada imala je općina Drenovci (30,3 posto), a najmanju općina Negoslavci (0,2 posto). Obje se, znakovito, nalaze u Vukovarsko-srijemskoj županiji - kaže Živić.

U tom razdoblju u Slavoniji je živorođeno 90.717 djece, a umrla je 115.521 osoba, pa je ukupan prirodni pad 24.804 stanovnika. Natalitet je manji za 12,5 posto, a mortalitet veći za 4,1 posto. Egzistencijalni problemi mladih u Hrvatskoj su poseban problem. Akrap smatra da država treba oblikovati strategiju stambene opskrbe mladih uz pristupačne kredite za kupovinu stanova, te gradnju i adaptaciju kuća.

- Ako se nastavi trend da stambeni krediti ovise o politici banaka, može se očekivati još brži trend snižavanja fertiliteta. Važno mjesto ima i infrastruktura za pomoć zaposlenim roditeljima, dovoljno kapaciteta u vrtićima i cjelodnevnim boravcima za djecu u nižim razredima. U Zakonu o radu postoji pozitivna diskriminacija zaposlenih žena s malom djecom, no nema kolektivnih ugovora koji to reguliraju. Mnoge žene danas rade subotom i nedjeljom, premda nema nema jaslica i vrtića koji tada rade. Zar to nije čista diskriminacija - pita Akrap, dodajući da su rijetka poduzeća u privatnom sektoru u kojima postoji pozitivna diskriminacija žena s malom djecom. Stoga smatra da je tu nužna državna intervencija.

Neka ide kako ide

- Vrlo je važan činitelj ubrzanog demografskog starenja i neprekinuto podržavano iseljavanje, jer Hrvatska nikada nije mogla zaposliti sve svoje stanovništvo. Nije se razvijala u prostoru pa se industrijalizacijom stvara “višak stanovništva”, koji se nije mogao zaposliti izvan poljoprivrede - ističe Akrap.

Bitnim drži i nepostojanje odgovarajuće ekonomske i u sklopu toga demografske politike, što nismo imali ni u sklopu Austro-Ugarske, prve i druge Jugoslavije do samostalne RH. Dražen Živić kaže da je uloga države u tom smislu nezamjenjiva, jer jedino te institucije imaju zakonodavne i izvršne ovlasti osmisliti i provesti mjere populacijske politike. Gradovi i općine tu mogu pripomoći, sukladno mogućnostima. Pritom, ističe, svaka populacijska politika mora biti dugoročna i cjelovito provođena. “Provode se samo pojedine mjere obiteljske politike koje bez pratećih ne mogu dati rezultata. U pojedinim razdobljima provodile su se i restrikcije dječjih doplataka i duljine plaćenog porodiljnog dopusta, što je unijelo nesigurnost i brzi pad broja živorođenih”, dodaje Akrap.

Zaključuje kako se demografski trendovi danas drže marginalnim problemom i prepušteni su spontanom razvoju, pa - “neka ide kako ide”.

Igor Bošnjak

Prevelika koncentracija

Za razmjerno malobrojnu hrvatsku populaciju grad Zagreb brojem stanovnika, i u sadašnjem, užem teritorijalnom obuhvatu, predstavlja preveliku koncentraciju stanovništva. Posebice od šezdesetih godina 20. stoljeća Zagreb prenosi populacijsku dinamiku na Sesvete (danas sastavni dio Grada Zagreba), Samobor, Zaprešić i Veliku Goricu. Pribrajajući Zagrebu njegove gradove satelite, dolazimo do, u hrvatskim uvjetima, slučaja zaista prevelike koncentracije stanovništva. Grad Zagreb je, a to je obilježje populacijskog razvoja Splita, Rijeke i, u nešto blažoj varijanti i Osijeka, svoj demografski i gospodarski uspon temeljio na stoljetnom pražnjenju šireg gravitacijskog područja.

Anđelko Akrap:

Ne pomaže ni da sve zaposlimo

- S jedne strane ubrzano raste broj umirovljenika u odnosu na ekonomski aktivne osiguranike, a s druge se zbog manjeg fertiliteta smanjuje priljev mladih na tržište rada. S demografskim starenjem rastu izdaci za skrb o starijima, što se očituje u krizi mirovinskog i zdravstvenog sustava. Taj se problem može smanjiti drastičnim rastom broja zaposlenih. No, kad bi se zaposlilo svih 340.000 nezaposlenih, odnos bi i dalje bio nepovoljan. To je problem suvremenih društava koji ni razvijenije zemlje ne mogu eliminirati. No, one nastoje povećati broj zaposlenih i poticati natalitet. Koncept generacijske solidarnosti funkcionirao je dok je priljev među ekonomski aktivne bio veći nego u umirovljeničku populaciju, a idealan je odnos bio, što smo imali do 1961., jedan umirovljenik prema pet osiguranika. Tada je u RH bio, u odnosu na sadašnji, zanemarivo mali broj umirovljenika, kaže Akrap.

30

godina je granica prosječne dobi stanovništva iznad koje počinje proces demografskog starenja

42

godine prosječna je dob stanovništva Hrvatske, koje je time u dubokoj demografskoj starosti

OBŽ - “Najstarija” županija

Uspoređujući neke od pokazatelja demografskog razvoja Slavonije i Baranje (totalnu stopu fertiliteta, indeks starenja i prosječnu starost) uočava se i prostorna diferenciranost. “Na svojevrsnom pozitivnom polu nalazi se Brodsko-posavska županija koja od pet slavonsko-baranjskih županija ima najvišu totalnu stopu fertiliteta (1,67), najniži indeks starenja (96,5) i najnižu prosječnu starost (40,6). Na negativnom se polu nalazi Osječko-baranjska županija, s najnižom totalnom stopom fertiliteta (1,45), najvišim indeksom starenja (106,3) i najvišom prosječnom starošću (41,2)”, kaže Živić.

Stariji od 60 godina postali su u Slavoniji i Baranji brojniji od onih mlađih od 19 godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike