Regija
DONESENA NEPRAVOMOĆNA PRESUDA U BRODU

Jerko Zovak osuđen na
tri i pol godine zatvora
Objavljeno 3. lipnja, 2013.

SLAVONSKI BROD - Bivši poduzetnik, nekadašnji direktor i jedini član uprave slavonskobrodske Slavonije DI, Jerko Zovak, na županijskom je sudu u Slavonskom Brodu jučer nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri i pol godine.

Nakon četiri godine, koliko je postupak trajao, sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Jadranka Đaković proglasilo ga je krivim za dva djela - kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, zato što je naložio sanaciju privatne kuće u Donjim Andrijevcima sredstvima društva, te djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju zbog toga što je sebi isplaćivao plaću kao direktoru DI, u obliku konzultantskih usluga vlastite tvrtke Zovak i sinovi.

Kako stoji u nepravomoćnoj presudi, u razdoblju od 2002. do 2005. godine koristeći se položajem i ovlastima u tvrtki s ciljem pribavljanja imovinske koristi za sebe i druge nije postupao sukladno s interesima Slavonije DI. Odluke je (za razne donacije, financiranje političke kampanje itd.) trebala donositi skupština društva, što se nije događalo, objasnila je Đaković.

Ukupna nanesena šteta Slavoniji DI procijenjena je na 1.888.879,64 kune, a sud zahtijeva da prvooptuženi Jerko Zovak navedeni iznos, pod prijetnjom ovrhe, plati u roku od 15 dana. U istom postupku drugooptuženi Domagoj Zovak i trećeoptužena Ankica Majetić oslobođeni su optužbi. Obrazlažući osuđujuću presudu Jerku Zovaku, Đaković je kazala da je ona na tragu prakse istoga suda, da je u obzir uzet protek vremena te da optuženik do sada nije osuđivan i da živi u skladu sa zakonom.

Ne komentirajući presudu Županijskog suda, Zovak je samo kazao da je konsterniran, a njegovi branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković najavljuju žalbu Vrhovnom sudu, sukladno sa zakonom, u sljedećih 15 dana. M.Radošević

Ukupna nanesena šteta Slavoniji DI procijenjena je na 1.888.879,64 kune

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike