Novosti
NOVI OBITELJSKI ZAKON

Ako se roditelji ne dogovore o skrbi za
dijete, sud će im na 6 mjeseci zabraniti razvod
Objavljeno 18. svibnja, 2013.

Vezani članci

KRAĆE ČEKANJE DOKUMENTA I UŠTEDA

Svi važni dokumenti uskoro u elektroničkom obliku

OSIJEK/ZAGREB - Samo jedan djelatnik osječkog Centra za socijalnu skrb upisat će Studij za medijaciju kako bi u, okviru izmjene Obiteljskog zakona koje je Ministarstvo socijalne politike i mladih dalo u javnu raspravu, obavljao posao medijatora između roditelja u brakorazvodnoj parnici. Novi zakon, najavljeno je, donosi promjene u korist djece nakon razvoda, a razvodu će prethoditi izrada plana roditeljske skrbi. Roditelji će prije razvoda morati na savjetovanje i ne budu li se koji od njih pridržavao plana, novčano će biti kažnjen.

- Budući da studij medijacije traje duže vrijeme, krene li novi zakon od 1. siječnja mislim da će doći do ad hoc edukacija. Ono što nije dobro je činjenica da su roditelji neprestano ljutiti na Centar, govore kako zastupamo jednog ili drugog roditelja, a to nije točno. Stoga bih voljela da ti medijatori budu osobe izvan Centra koje bi bolje obavljale taj posao. Bilo bi jako dobro kad bi medijaciju radili nezavisni ljudi - upozorava Jelica Klobučar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.

Ministarstvo najavljuje da u slučaju da roditelji ne donesu plan skrbi sud u sljedećih šest mjeseci neće razmatrati njihov zahtjev za razvod, a plan će donijeti sud ako roditelji ne postignu sporazum ni nakon tog razdoblja. Međutim, čini se kako takve situacije ne idu na ruku ni djeci, ali ni roditeljima koji u brakorazvodnoj parnici ne mogu postići sporazum. “Nakon što sam bivšem suprugu predala na potpis dokumente za sporazumni razvod braka, ostali smo živjeti pod istim krovom još tri mjeseca. To su bili mjeseci pakla i za mene i za moje dijete. Smatram da će razdoblje od šest mjeseci štetiti djeci,” ispričala je 44-godišnja Osječanka. Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo, nada se da će najava financijskog kažnjavanja roditelja koji se ne pridržava plana roditeljstva ući u zakon, ali i da će detaljno biti definiran i moratorij na razvod tijekom šest mjeseci. Za sada, naime, nije poznato što se u tom razdoblju događa s djecom. M.Mihelić/B.Mrvoš Pavić

SELE U DRUGE GRADOVE IZ OSVETE

Asenka Kramer, predsjednica Udruge Dijete - razvod, kaže kako je nejasno i to kako će novi zakon sankcionirati roditelje koji preseljenjem nastoje spriječiti drugog roditelja da sudjeluje u životu djeteta. Zakon bi, predlažu udruge, troškove putovanja jednog roditelja do mjesta u kojem dijete živi, trebao pravedno podijeliti na oca i majku ili da, ako se roditelj namjerava preseliti, dijete ostaje s drugim roditeljem u dotadašnjem zajedničkom domu, osim ako je to štetno za dijete. “Treba vidjeti je li selidba opravdana pa ako roditelj seli iz ekonomskog razloga ili radi novoga braka, onda drugom roditelju treba financijski omogućiti da jednom ili dva puta godišnje vidi svoje dijete,” kaže ravnateljica Klobučar.

198

posredovanja prije razvoda braka obavio je 2012. godine Centar za socijalnu skrb Osijek

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

Najčitanije iz rubrike