Novosti
NA POLICAMA SKUPLJE MLIJEKO

Litra mlijeka poskupjela gotovo dvije kune?!
Objavljeno 16. svibnja, 2013.

Vezani članci

PROPAST GOVEDARSTVA

129 mljekara lani je odustalo od proizvodnje

OSIJEK - Hrvatske mljekare, Dukat, Vindija i Meggle, kako su i najavljivale, podigle su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda. Jučer su na trgovačkim policama uz te proizvode istaknute cijene i više od pet posto.

Kupci u pojedinim osječkim trgovinama nemalo su se iznenadili kada su vidjeli da litra mlijeka stoji gotovo osam kuna. Litra Vindijinog mlijeka koja je do sada bila 5,39 kuna, sada stoji 7,39, cijena Dukatovog mlijeka je 7,99 kuna, dok je litra Meggleovog mlijeka 6,69 kuna.

Dukat i Vindija poskupljenje obrazlažu povećanjem ulaznih troškova, posebno rastom cijena energenata, a u želji da očuvaju postojeću razinu proizvodnje i radna mjesta prilagodili su cijene svojih mliječnih proizvoda nepovoljnim uvjetima na tržištu. “Na žalost, poslovanje naše industrije - proizvođača mlijeka i mlječnih proizvoda, prošle godine se značajno pogoršalo tako da su rezultati poslovanja za više od 20 posto slabiji. Još drastičnija je situacija za prva tri mjeseca 2013. kada su praktično svima među vodećim firmama mliječne industrije rezultati poslovanja negativni", rekao je Branko Bobetić iz Croatiastočara, pojašnjavajući razloge poskupljenja.

Poskupjele su i neke mesne prerađevine. Primjerice, Cekin Poliko premium salama je poskupjela sa dosadašnjih 17.50 kuna na 19.90 kuna, dok je Cekin mesni narezak također poskupio za gotovo dvije kune. Kupci koje smo jučer zatekli u osječkim prodavaonicama iznenadili su se novim cijenama mlijeka, koje kažu da su neopravdane.

- Nisam mogla vjerovati kada sam vidjela da je cijena litre mlijeka gotovo osam kuna, sjećam se vremena kada je litra koštala tri kune. Ovo je stvarno previše, to su najosnovnije namirnice koje svakoga dana kupujemo i mislim da nemaju opravdanje za ovo poskupljenje - smatra Ljubica Ostojić. Činjenica je, međutim, da su cijene u prehrambenoj industriji i proteklih godina rasle uoči turističke sezone, a trenutačno dizanje cijena kompenzacija je za razdoblje nakon 1. srpnja kad će se opet spuštati cijene i usklađivati s europskim, a koje će s padom carinskih barijera u nekih trgovaca biti znatno niže.I.Mihaljević/Media Servis

Dukat i Vindija poskupljenje obrazlažu povećanjem ulaznih troškova