Regija
PROPAST GOVEDARSTVA

129 mljekara lani je odustalo od proizvodnje
Objavljeno 8. svibnja, 2013.
Proizvođači mlijeka u najistočnijoj županiji još uvijek trpe posljedice afere aflatoksin

ŽUPANJA – Poljoprivrednici na istoku Hrvatske sa strepnjom iščekuju 1. srpnja i ulazak Hrvatske u EU jer tvrde da stanje u hrvatskom agraru nikada nije bilo teže i teško će se oduprijeti oštroj konkurenciji i snaći u tržišnoj utakmici koja ih ondje čeka.

I u Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije konstatiraju kako izostaju sva nastojanja vezana uz probleme i potrebe poljoprivrede i sela, a pokazatelji trenutačnog stanja su poražavajući. Govedari su na koljenima, a proizvođači mlijeka još uvijek trpe posljedice afere aflatoksin jer se ne otkupljuje 12.000 litara mlijeka dnevno, što je prosječno 55 litara po proizvođaču. Najviše stradavaju mali proizvođači, a u Županijskom uredu za poljoprivredu procjenjuju da je izravna šteta koju trpe 35.000 kuna dnevno.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji sagrađeno je 26 farmi, od čega tri nisu u funkciji, prije svega zbog niske otkupne cijene mlijeka, nedostatka hrane za ishranu stoke zbog katastrofalne suše u 2012. i zabrane otkupa mlijeka. Sve je to za posljedicu imalo nemogućnost otplate kredita, pa vlasnici farmi traže reprogram kod HBOR-a. Broj mliječnih krava u stalnom je padu. U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku smanjuje za 15.000, dok je u Vukovarsko-srijemskoj županiji broj mliječnih krava svake godine manji za oko 1.000. Samo je u posljednja dva mjeseca broj krava smanjen za 281 grlo, od čega ih je 61 završilo u klaonici, 51 krava je uginula, a ostale su prodane, uglavnom za pokriće dugova. Broj uzgajatelja mliječnih krava u stalnom je padu, samo je u prošloj godini u najistočnijoj županiji čak 129 proizvođača (ili desetak posto) odustalo od proizvodnje mlijeka.

Što se tiče ratarske proizvodnje, procjenjuje se da je od ukupnih površina koje su u ARKOD sustavu, dakle od 122.000 hektara, jesenskim kulturama zasijana 42.000 hektara, pa će ovoga proljeća biti zasijano 80.000 hektara, najviše kukuruza, pa soje, zatim suncokreta, šećerne repe, krmnoga bilja te povrća. Vremenske prilike su zadovoljavajuće i sjetva je pri kraju.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

U Vukovarsko - srijemskoj županiji broj mliječnih krava svake je godine manji za oko 1.000

12.000

litara mlijeka dnevno se ne otkupljuje

Najčitanije iz rubrike