Novosti
KT TEHNOGRADNJA

Građevinci u pritvoru zbog zadržavanja 11 milijuna kuna
Objavljeno 8. svibnja, 2013.
Pritvoreni su Izet i Vedran Kurtić, Pero Stipić, Stojan Stojković i N.N.

OSIJEK - Protiv devet osoba, bivših čelnih ljudi nekadašnje velike građevinske tvrtke KT Tehnogradnja iz Osijeka, Županijsko državno odvjetništvo Osijek naložilo je provođenje istrage. Epilog je to višemjesečnog istraživanja policije i državnog odvjetništva.

Od šest uhićenih u utorak, njih petero je, nakon odluke istražnog suca, završilo u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti od ometanja istrage. Riječ je o ocu i sinu, Izetu i Vedranu Kurtiću, bivšem direktoru Peri Stipiću, pravniku Stojanu Stojkoviću, te članu uprave N.N.. Dragica Blaško, zadužena za financije, puštena je nakon ispitivanja.

- Mom klijentu određen je istražni pritvor od mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, doznajemo od Marka Dumančića, odvjetnika Izeta Kurtića. U pritvoru ostaje i njegov sin Vedran, te Stipić, dok Stojković i N.N. mogu na slobodu ako plate jamčevinu, Stojković 300.000, a N.N. 100.000 kuna.

Devetero osumnjičenih i samu tvrtku sumnjiči se za “više kaznenih djela protiv službene dužnosti, protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, te protiv vjerodostojnosti isprava”. U priopćenju DORH-a stoji kako osumnjičeni novac koji su kupci stanova uplaćivali u gotovini izravno njima ili na blagajni društva, kao predujam za kupnju stanova, nisu evidentirali niti su ga uplatili na žiro-račun društva. Sumnjiči ih se da su novac zadržali za sebe, a riječ je o nešto više od 11 milijuna kuna (11,195.090 kuna). Kako bi ove brojke prikrili, sastavljali su neistinitu poslovnu dokumentaciju u čemu im je pomogla devetoosumnjičenica kao referentica poslovanja. Otac i sin Kurtić, Pero Stipić, te sedmoosumnjičenik - direktor trgovačkog društva iz BiH - na temelju krivotvorene dokumentacije, bez stvarnih novčanih uplata, pribavili su sebi i drugima nekoliko stanova, uz sudjelovanje osmoosumnjičenice - voditeljice računovodstva društva.

Nadalje ih se sumnjiči da su radnicima društva isplaćivali dijelove plaće “na crno”. Riječ je o nešto više od tri milijuna kuna (3,139.799), a na taj iznos nisu plaćali poreze, prireze i doprinose, čime su oštetili državni proračun za 1,757.964 kuna. Oštećen je i proračun Grada Osijeka za 640.806 kuna - na ime neplaćenih poreza i prireza.

DORH je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio i privremeno blokiranje imovine prvoj trojici osumnjičenika i šestoosumnjičenici, radi osiguranja naplate imovinskopravnog zahtjeva.

Sandra LACIĆ/Milan BUGARIĆ

ZORAN S.

kupac stana u Divaltovoj ulici u Osijeku

Uspio sam prodati stan

Zoran S. prije nekoliko je godina kupio stan KT Tehnogradnje u Divaltovoj. “Hvala Bogu, uspio sam prodati stan. Natezao sam se s njima mjesecima. Pet ugovora sam s njima sklopio, a neke su mi isti dan poništavali. Stalno je bilo nekih problema, ali, srećom, prije njihovog stečaja uspio sam prodati stan. Uknjižio sam se na vrijeme. Svejedno su me skupo stajali, jer zbog svih peripetija nisam dobio povrat poreza na prvu nekretninu”, ispričao nam je Zoran S.

ISTRAGA TRAJALA GODINU DANA

Kako neslužbeno doznajemo, istraga Odjela za gospodarski kriminal u PU osječko-baranjskoj trajala je najmanje godinu dana. Sredinom prošle godine inspektori su kontaktirali vlasnike stanova koji su ih prodali kako bi pregledali kupoprodajne račune. Nije problem bio u vlasnicima stanova, nego - kamo je nestao novac. Istraga će odgovoriti na to pitanje.

Od uspješnih investicija do stečaja

KT Tehnogradnja osnovana je u listopadu 1995. godine, a najveći procvat doživjela je između 2003. i 2009., kada je bila vodeći investitor u gradnji stanova u Osijeku. U to je vrijeme sagrađeno desetak zgrada s približno 300 stanova. U ožujku 2007. tvrtka je bila jedna od najuspješnijih na osječkom području, a neovisna norveška certifikacijska kuća DNV dodijelila joj je certifikat ISO 9001:2000.

U srpnju 2010. godine u krugu sjedišta tvrtke na dvojicu radnika pao je metalni dio betonske mješalice. Tada je poginuo 33-godišnji Osječanin, dok je 59-godišnjak iz Karanca teško ozlijeđen.

Problemi počinju unazad tri godine i tvrtka odlazi u stečaj. U travnju prošle godine stečajni upravitelj oglasio je prvu javnu dražbu parcela KT Tehnogradnje između Svačićeve i Ulice Josipa Reihl-Kira, pet stanova, dva poslovna prostora, tri garaže i osam parkirnih mjesta zgrade u Divaltovoj 120. Kupci stanova u toj zgradi našli su se u problemima jer su uredno plaćali kredite za svoje stanove, no Tehnogradnja novac nije uplaćivala banci od koje je dobila kredit za gradnju. Uslijedile su još tri dražbe na kojima su ponuđene na prodaju, između ostaloga, i nekretnine same tvrtke u Reihl-Kirovoj ulici, ali i stambena prizemnica u Divaltovoj 74, kao i garaže u dvorištu stambenog objekta u osječkoj Kninskoj ulici.

1.000

radnika je tvrtka zapošljavala u svojim najboljim poslovnim godinama, a danas ih je četiri