Regija
UZOR BRODSKA POLJOPRIVREDNA ŠKOLA

Nakon srednje škole učenici su spremni samostalno voditi OPG
Objavljeno 7. svibnja, 2013.
Prema novom kurikulumu, u nastavi je bitan ishod učenja

SLAVONSKI BROD - Nekada skromna slavonskobrodska Poljoprivredna škola, sada centar izvrsnosti - Srednja škola Matija Antun Reljković, vrijedna je obrazovna ustanova koja je, zahvaljujući naporima zaposlenika i gotovo tisuću učenika u 12 usmjerenja, a posebice, kako kažu, “ravnatelja s vizijom” Vlade Preskala, po svojim standardima već ukoračila u Europsku uniju.

- Moji su nastavnici, ali i učenici, obišli Irsku, Španjolsku, Veliku Britaniju, Rumunjsku, Bugarsku, Poljsku, Tursku... i donijeli iskustva koja se ne mogu naučiti ni u jednom udžbeniku. Surađujemo sa svim srednjim školama s prostora Europske unije - navodi ravnatelj škole s ukupno osam projekata vrijednih tri milijuna eura, koje provodi uz potporu pretpristupnih fondova.

Najvrjedniji (1,5 milijuna eura), koji se gradi uz pomoć Županije i CTR-a, Regionalni je centar za biotehnološka istraživanja, značajan projekt koji ljestvicu u približavanju Europi podiže još više. On će obuhvaćati projektiranje, novi oblik edukacije i proizvodnju, a bit će potpora proizvođačima kao i poduzetnicima.

- Projektom je planirana gradnja i opremanje laboratorija, komora i plastenika za proizvodnju sadnica iz bezvirusnog sadnog materijala, dok će poduzetnici dobiti sveobuhvatnu pomoć koja im je potrebna kako bi razvili i unaprijedili vlastito poslovanje u poljoprivredi. Slični centri - pojašnjava Prskalo - funkcioniraju u Italiji, Nizozemskoj i drugim EU zemljama, gdje ljudi koji se bave poljoprivredom imaju podršku u edukaciji, proizvodnji i plasmanu poljoprivrednih proizvoda. Sadni materijal (voće, ukrasno bilje, rasada...) u brodskom će centru biti proizveden kvalitetno i po standardima, a sve se osmišljava u suradnji sa stručnjacima osječkog i zagrebačkog fakulteta i stručnim udrugama - točnije, sa svim ozbiljnim subjektima koji se u državi bave poljoprivredom i po tome je ova škola jedinstvena u Hrvatskoj.

Cilj je kroz centar ljude obrazovati za bavljenje poljoprivredom sukladno EU standardima, na temelju čega će proizvesti kvalitetan proizvod koji će biti konkurentan na tržištu. A da bi to postigli, u školi su uveli novi kurikulum, provode nastavu u kojoj je bitan ishod učenja, naglašava ravnatelj:

- Riječ je o projektnoj, israživačkoj nastavi, u kojoj su i učenici kreatori.

Zbog svojih zanimljivih projekata, opremljenosti i nove tehnologije, ova je škola sve privlačnija i učenicima iz drugih hrvatskih krajeva. Nakon školovanja, učenik je potpuno spreman preuzeti svoje obiteljsko gospodarstvo, kaže ravnatelj.

U šetnji školskim vrtom, Prskalo objašnjava nove metode učenja, pokazujući učionice na otvorenom i praktikume. U jednom od njih s profesoricom Mirjanom Martić učenici uzgajaju papriku - na malo prostora - povezujući je visoko i kažu kako im se takva nastava sviđa.

- Više naučimo nego samo slušajući predavanja - kažu Vedrana Andrić i Mihael Crnjac.

- I u plasteniku za uzgoj cvijeća s posebnim komorama biljke preko sustava za orošavanje dobivaju točno toliko vlage koliko im treba - najnovijom tehnologijom hvali se ravnatelj.

Jedan do drugoga sedam školskih plastenika, ukupne površine oko 1.000 četvornih metara, bit će povezani s novim Regionalnim centrom za biotehnološka istraživanja, čiji se završetak predviđa za oko godinu i pol, a pridonijet će ne samo daljnjem iskoraku škole nego i lokalne zajednice.

Marija RADOŠEVIĆ
Ruže za Rusiju

Zanimljivim projektima ova škola privlači i kooperante - prekogranično. Sa Srbijom, primjerice, u pregovorima je oko proizvodnje sadnog materijala - ruža - za golemo rusko tržište.

Škola ima osam projekata vrijednih

3

milijuna eura, koje provodi uz potporu pretpristupnih fondova

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike