Regija
BARANJSKI RIBIČI ISHODILI DOZVOLE:

Na Puškašu će biti najbolja ribolovna staza u Hrvatskoj!
Objavljeno 7. svibnja, 2013.

TOPOLJSKI DUNAVAC - Do kraja godine na obali Topoljskog dunavca bit će puštena u rad nova ribolovna staza za koju baranjski ribiči i čelništvo Zajednice sportsko-ribolovnih udruga tvrde kako će biti najbolja u Hrvatskoj, a možda i šire.

- Stigla je i posljednja potrebna suglasnost, pa prepreka više nema - više je nego zadovoljan Ivan Gerenčir, predsjednik baranjskog ZSRU-a, naglašavajući kako je već poznat investitor i izvođač radova. Gradnja staze, tehnički, mogla bi početi već sutra, ali su ribiči, u dogovoru sa strukom, početak radova prolongirali za rujan, kako ne bi poremetili prirodne procese vezane uz tamošnju floru i faunu (gniježđenje ptica, primjerice).

- Staza će biti dugačka približno 1,3 kilometra, a protezat će se od Ribičkog doma prema Dražu - objašnjava, naglašavajući kako će cijelom dužinom biti sagrađena cesta, koja će spajati dva izletnička naselja. Uz nju bi trebale biti postavljene sjenice. Planiraju ribiči aktivirati i Ribički dom koji je, kao i okolno zemljište, u vlasništvu ZSRU-a. Trenutačno se koristi samo nekoliko puta godišnje, a hoće li ga dati u koncesiju ili će biti neko drugo rješenje, odlučit će Upravni odbor zajednice.

- Teško je u kratkim crtama objasniti što će staza značiti Zajednici i turističkom razvoju ovog područja. Nema sumnje da je Topoljski dunavac jedna od najboljih ribolovnih voda u ovom dijelu Europe, što znači da, osim održavanja šaranskih i regionalnih natjecanja, lako možemo dobiti organizaciju europskih i svjetskih prvenstava - tvrdi Gerenčir, dodajući kako to znači i veći priljev novca iz budžeta Hrvatskog ribolovnog saveza, pa i državne blagajne.

O izgradnji staze članovi ZSRU-a Baranje pričaju već godinama, pa treba shvatiti njihovo ushićenje zbog ishođenih svih potrebnih dozvola. Nema sumnje da će se stazom koristiti i veliki dio od 2.600 članova 26 baranjskih ribolovnih društava.

Ivica GETTO
250 hektara vode pune ribom

Topoljski dunavac (mnogi ga nazivaju Puškaš, premda je riječ samo o dijelu Dunavca kod Topolja, prema katastarskom nazivu zemljišta) dugačak je desetak kilometara i prostire se na približno 250 hektara. Dobri poznavatelji kažu da je nastao prije oko 150 godina, kada je Austro-Ugarska odlučila regulirati tok Dunava, koji je ''oduzimao'' plodno tlo ratarima. Gradnjom nasipa kod mjesta Draž, Dunav je skrenut prema Batini, a Topoljski dunavac proteže se od Draža na zapad i sjever pokraj Gajića i Topolja do Mađarske. U zavisnosti od lokacije, idealno je izletničko i ribolovno mjesto. Obiluje bijelom ribom, šaranom, smuđem i štukom, a dnom plivaju divovski somovski primjerci. Upravo zbog njih u tijeku je selektivni izlov koji završava krajem tjedna.

Najčitanije iz rubrike