Novosti
EKOLOZI POZIVAJU NA UZBUNU

Novi šok iz EU: Zabranjuju nam
stare, autohtone sorte sjemenja
Objavljeno 6. svibnja, 2013.
Korištenje starih i rijetkih sorti bit će kažnjivo, ali restrikcija i zabrana za privatne male vrtove neće biti

Vezani članci

NA PODRUČJU ŽUPANJSKE SLADORANE:

Počela sjetva šećerne repe

BLOKADE RAČUNA DODATNI PROBLEM POLJOPRIVREDNIKA

Proljetna sjetva - na kredit

ZAGREB/OSIJEK - Nakon nedavne skandalozne odluke Europske komisije o privatizaciji vodoopskrbe, iz Bruxellesa nam stiže novi šok. Europska komisija danas će (6. svibnja) poslati Europskom parlamentu novu uredbu kojom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti - koje nemaju gotovo nikakve šanse dobiti dozvolu za promet - biti kažnjivo. Mnogi su to protumačili i kao zabranu koja će se odnositi na male, privatne vrtove.

Europske ekološke organizacije i brojne udruge čiji članovi pokušavaju očuvati stare autohtone sorte sjemenja - a koje su već dugo trn u oku multinacionalnim kompanijama - ovih su dana prouzročile veliku uzbunu zbog namjere Europske komisije čija bi odluka mogla ugroziti suverenost europskih država u očuvanju genetičke raznolikosti. No u osječkom Zavodu za sjemenarstvo, koji se kao krovna nacionalna institucija, između ostaloga, bavi i priznavanjem sorti poljoprivrednog bilja, drugačije tumače ovu retoriku.

- Mislim da se ovdje brkaju dvije stvari. Jedno je, naime, produkcija reprodukcijskog materijala, dakle proizvodnja sjemena za veliko tržište, i tu Europa zasigurno želi znati što se, kako se i gdje proizvodi. No, postoji i proizvodnja koja je izvan tih uvriježenih tokova tržišta, i tu se govori o autohtonim sortama koje nikada neće dosegnuti široke tržišne razmjere i u tom dijelu smatram da neće biti restrikcija, kazuje Stanislav Volenik, predstojnik Zavoda. Podsjeća kako se nešto slično dogodilo početkom prošlog stoljeća, kada se organiziranom akcijom nastojalo priječiti “laž i varanje deklarirane kvalitete” koja se pojavila kada se prvi put počelo šire trgovati sjemenskim (pa i sadnim) materijalima.

- Ali kada govorimo o autohtonim sortama, upravo one čine genetsku raznolikost iz kojih veliki igrači kreiraju nove sorte koju daju ujednačene vrijednosti glede prinosa, otpornosti i kvalitete koji se očekuju njihovim korištenjem na velikim univerzalnim površinama, kako što su to na našem kontinetu poljoprivredni pojas koji ide od Francuske preko Hrvatske, sve do Rusije i Ukrajine, kazuje Volenik. On smatra da nikome nije u interesu eliminirati autohtone sorte, uostalom postoji Europski program brige o genetskim potencijalima (ECPGR) upravo radi osiguranja dugoročnog očuvanja i poticanja upotrebe biljnih genetskih izvora u Europi.

- Pa se tako i u hladnjacima našeg Zavoda čuva više od 800 domaćih sorti sjemena ratarskog bilja. Jer kao što rekoh, jedno je pitanje opskrbe tržišta, a drugo je genetska raznolikost iz koje se ovo prvo zapravo kreira, zaključuje Volenik.

Dario KUŠTRO/Denis ROMAC
BEZ KONKURENCIJE

Trenutačno tri najveće korporacije - Monsanto, DuPont i Syngenta - kontroliraju 53 posto svjetskog tržišta sjemenjem (deset najvećih kontrolira čak 73 posto!), a velike su kompanije došle do tog rezultata tako što su pokupovale gotovo sve manje tradicijske i obiteljske sjemenare, pa tako zapravo više i nemaju konkurenciju.

NOVI ZELAND ZABRANIO UZGOJ HRANE U VRTOVIMA

Europa nije usamljena u protežiranju ekskluzivnih prava velikih proizvođača sjemenja i hrane. Vjerojatno najdalje otišao je Novi Zeland, koji je pod utjecajem velikih kompanija donio nevjerojatnu odluku kojom je zabranio uzgoj hrane u vrtovima i svaku distribuciju sjemenja bez posebnog odobrenja vlasti, a kako to odobrenje nije nimalo jednostavno dobiti, prazninu su brzo ispunile velike kompanije poput Monsanta, na zadovoljstvo vlastitih dioničara.

Stanislav Volenik

Pod “starom” sortom zapravo se smatra svaka sorta starija od četiri godine

Odluka bi mogla ugroziti suverenost europskih država u očuvanju genetičke raznolikosti