Ekonomija
BLOKADE RAČUNA DODATNI PROBLEM POLJOPRIVREDNIKA

Proljetna sjetva - na kredit
Objavljeno 10. travnja, 2013.

OSIJEK - Brojni slavonski i baranjski poljoprivredni proizvođači, što i nije neka novost, u velikim su financijskim problemima, što znatno utječe na ulaganja u novu proizvodnju. Dodatna je teškoća za takve i blokada računa koju je od početka ožujka pokrenula Porezna uprava. Blokirani su pritom računi OPG-ova i tvrtki koje imaju dugovanja od 20 do 50 tisuća kuna. Riječ je uglavnom o dugovima tih proizvođača za mirovinsko i zdravstveno osiguranje zaposlenih osoba.

Zvonimir Pavić, porezni savjetnik u Poreznoj upravi Osijek, prošloga je tjedna u HGK Županijskoj komori Osijek, na sastanku o provedbi ovogodišnje sjetve poljoprivrednim proizvođačima kazao kako Porezna uprava svakom obvezniku pristupa pojedinačno te da nisu svi s takvim iznosom duga blokirani. “I te kako vodimo računa o tome i budite sigurni da imamo obzira prema poreznim obveznicima”, kazao je Pavić.

Sasvim je jasno da se porezne i druge obveze moraju plaćati, kaže Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu HGK Županijske komore Osijek, ali i upozorava da te blokade i te kako utječu na proizvodnju. “Takvi se proizvođači ne mogu javiti na natječaje za zakup zemlje, ne mogu aplicirati na korištenje sredstava iz IPARD-a, ne mogu dobiti kredit u banci... Da bi organizirali proizvodnju, moraju se zadužiti za sjemenski materijal, gnojiva i zaštitu bilja kod organizatora proizvodnje - većih tvrtki ili zadruga, što za male uglavnom nije povoljno. Jer u cijenu proizvoda oni neće moći ugraditi kamate koje moraju platiti na svoja zaduženja u proizvodnji”, podsjeća Nad.

Na taj je problem ukazao i Željko Kraljičak, dožupan Osječko-baranjske županije, koji je podsjetio kako proizvođači “ovu godinu počinju s velikim minusom, s obzirom na to da smo u posljednje tri godine imali tri ozbiljne elementarne nepogode”. “Većina proizvodnje zasniva se na kreditima kod organizatora proizvodnje s prenesenim dugovanjima, te zbog toga isplata poticaja mora biti brza”, zaključuje Kraljičak.I.Mikulić

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

Najčitanije iz rubrike