Novosti
JEDAN OD NAJPOZNATIJIH SVJETSKIH VINSKIH STRUČNJAKA BIO GOST BELJA

Oz Clark oduševljen beljskom graševinom
Objavljeno 3. svibnja, 2013.

KNEŽEVI VINOGRADI - Oz Clarke, najpriznatiji vinski kritičar u Velikoj Britaniji i jedan od najutjecajnijih vinskih stručnjaka u svijetu, proteklih je dana bio gost Belja, gdje je sudjelovao u kušanju vina i prezentacijama Vina Belje, priopćili su iz Belja.

Prema njegovim riječima, graševina Belje posebno se ističe svojom kvalitetom u posljednje dvije godine, što je rezultat kontinuiranih ulaganja u Vina Belje. Berba 2011. prva je berba u novoj vinariji Belja. Za graševinu berbe 2012., koja će se na tržištu naći krajem svibnja, Clark je istaknuo da je svježe vino, ali i dalje iznimno bogato, što je važno svojstvo graševine. Izražajni zeleni odsjaji u svjetlozlatnim nijansama i punoća te graševine odražavaju mjesto njezinog nastanka pri kušanju (taste of place). Zaključio je da je berba 2012., iako je to bila izuzetno zahtjevna vinogradarska godina, stvorila još inspirativniju, posebniju i uzbudljiviju graševinu od one godinu dana prije.

Kao vrsni poznavatelj svjetske vinske scene, Oz Clarke se osvrnuo i na potencijale Hrvatske kao vinske zemlje. “Sve vinske regije Hrvatske izuzetno su mi zanimljive, od Dalmacije do Podunavlja, svaka regija ima svoju posebnost i karakteristična vina koja predstavljaju 'taste of place', a od bijelih vina to su definitivno malvazija i graševina. Vina Hrvatske čine uzbudljiv mozaik vina koji svijet polako otkriva”, zaključio je Clark. I.Mikulić

Osnivač “vinske televizije”

Oz Clarke je kao vinski kritičar Hrvatsku prvi put posjetio 2009. godine. Svoju zaljubljenost u vina opisao je rečenicom: “Vino je užitak i omogućuje ljudima sretniji život”. Svoj vinski entuzijazam već niz godina uspješno prenosi diljem Velike Britanije i svijeta te je autor brojnih knjiga ali i prve “vinske televizije” u Engleskoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike