Sport
NOVI USPJEH DONNE VEKIĆ

Pobjednički i kroz Istanbul
Objavljeno 29. travnja, 2013.

Vezani članci

OSJEČKA TENISAČICA KORAK DO FINALA CHALLENGERA U ISTANBULU

Donna Vekić izgubila samo jedan gem

OSJEČANKA U ČETVRTFINALU CHALLENGERA U TURSKOJ

Donna Vekić svladala domaću predstavnicu

OSJEČKA TENISAČICA PORAŽENA U MEKSIKU

Kad god se Donni pojavi Radwanska, dogodi se poraz

Donna Vekić otišla je na Challenger u Istanbul po naslov i osvojila ga. Prva nositeljica, 82. tenisačica svijeta, najmlađa igračica u ždrijebu, na kraju je i bila najbolja.

Osječanka je jučer u finalu svladala rusku kvalifikanticu Elizavetu Kuličkovu sa 6:4, 7:6 (4) i okitila se titulom pobjednice 50 tisuća dolara vrijednog Challengera u Istanbulu. To je njezin četvrti ITF naslov u kratkoj, ali već vrlo sadržajnoj profi teniskoj karijeri, niz je počela 2011. godine osvajanjem Chiswicka, lani je osvojila turnire u Bangaloreu i Ferganu, a bez konkurencije je bila i na turskoj “pedesetici”.

Iako ovaj tjedan možda i nije igrala svoj najbolji tenis, osim u četvrtfinalu protiv Kučeve, 16-godišnja Donna je opravdala status prve nositeljice. I uzela je ono po što je došla.

U finalu nije imala lagan posao, iako se na početku meča nije činilo da će Ruskinja, 19. juniorka svijeta i 794. tenisačica s WTA liste, stvarati veće probleme. Osječka tenisačica je s dva breaka povela 3:0, a onda je, čini se, za Kuličkovu tek počeo meč. Prijetila je i vraćala se, ali Donna je ipak uzela set sa 6:4. Jedna od najvećih nada svjetskog tenisa je i u drugoj dionici krenula dobro, odmah napravila break i povela 2:0, ali Kuličkova je izjednačila na 2:2, zatim i okrenula na 4:2. Kasnije je Ruskinja imala i 5:3, ali kad je bilo najpotrebnij, Donna je odigrala najbolje. Ponovno je okrenula sve u svoju korist i odvela meč u tie-break gdje je odjurila do 6:2, Ruskinja je uzela još dva poena, ali bilo je to sve od nje. Vekić je zabila čak 11 aseva, ali imala i devet dvostrukih servis pogrešaka. Šest puta je uzimala servis suparnici, dok je svoj početni udarac gubila pet puta.

- Što reći, sretna sam. Odigrala sam pet teškim mečeva na turniru, u finalu sam bila malo umorna od prethodnog susreta (s Duševinom), ali toliko sam željela ovu titulu da sam izvukla sve najbolje iz sebe. Iako nije bilo lako, jer Kuličkova je dosita odigrala odlično. U jedno sam sigurna, igrat ćemo mi još puno susreta u budućnosti - poručila je Donna nakon osvajanja naslova, uz obavezan dodatak:

- Pozdrav mojim Osječanima, i naravno svim navijačima iz Hrvatske. Hvala im na podršci!

Inače, jučerašnji meč je bio sraz dvije velike teniske nade, 17-godišnja Kuličkova je u TOP 20 juniorki svijeta, malo igra na seniorskim turnirima i zato je u Istanbulu put do glavnog ždrijeba morala tražiti kroz kvalifikacije. S druge strane, godinu dana mlađa Donna ostavila je juniorski tenis iza sebe i otišla u svijet seniorki, gdje je već neko vrijeme stalna stanovnica TOP-a 100.

Nakon osvajanja turnira na tvrdoj podlozi Istanbula, Osječanka “seli” na zemlju, sljedeći izazov je veliki WTA u Madridu gdje će igrati kvalifikacije.

Ivana LIOVIĆ
Put do naslova

1. KOLO: Kacitadze 6:2, 7:6

2. KOLO: Ozgen 6:2, 3:6, 6:2

ČETVRTFINALE: Kučova 6:0, 6:1

POLUFINALE: Duševina 6:4, 4:6, 6:3

FINALE: Kuličkova 6:4, 7:6 (4)

3-1

Vekić i Kuličkova poznaju se iz juniorskog tenisa, jučer su igrale četvrti međusobni susret (prvi seniorski), a Donna je upisala treću pobjedu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike