Ekonomija
AGENCIJA ZA POLJOPRIVREDNA ZEMLJIŠTA I OPĆINE REGULIRAJU ZAKUP DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Nema poticaja bez ugovora o zakupu zemlje
Objavljeno 27. travnja, 2013.

Vezani članci

NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Više zemljišta u funkciji - manji poticaji

ČEPIN – Poljoprivrednici i pravne osobe kojima su istekli ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednici koji su koristili državnu zemlju na temelju takozvanih potvrda trebaju se što prije javiti u jedinice lokalne samouprave kako bi predali zahtjev i sklopili ugovore o privremenom korištenju zemlje. Općinski pročelnik u Čepinu Dragutin Romić kaže da su od Agencije za poljoprivredno zemljište dobili detaljne upute za postupanje s poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države kojim se privremeno raspolaže.

- Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućio je da se za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, za koje nisu sklopljeni ugovori o zakupu, mogu sklopiti ugovori o privremenom korištenju. Te ugovore sklapa Agencija za poljoprivredno zemljište s fizičkim ili pravnim osobama koje su u mirnom posjedu tog zemljišta i platile su naknadu za njegovo korištenje. Ako žele privremeno koristiti poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, fizičke i pravne osobe moraju podnijeti zahtjev, dokaz o načinu stjecanja mirnog posjeda (ugovor, potvrda ili drugi dokument), potvrdu da su platile korištenje tog zemljišta i izjavu općine da nemaju duga s osnove korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine - pojašnjava Romić i dodaje da su fizičke i pravne osobe u mirnom posjedu državnog zemljišta uglavnom to zemljište upisale u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

- Budući da je rok za predaju zahtjeva za izravna plaćanja 15. svibnja, potrebno je žurno prikupiti zahtjeve onih koji su u mirnom posjedu državne zemlje kako bi se osobama koje zadovoljavaju zakonske uvjete izradili ugovori o privremenom korištenju i proslijedili Agenciji za poljoprivredno zemljište. Na temelju ugovora o privremenom korištenju korisnici zemljišta moći će podnijeti zahtjev za izravna plaćanja u poljoprivredi - poručuje Romić.

Darko PEJIĆ
TKO NEOVLAŠTENO KORISTI ZEMLJU NE MOŽE SKLOPITI UGOVOR

Fizičke ili pravne osobe koje neovlašteno koriste poljoprivredno zemljište u vlasništvu države ne mogu sklopiti ugovor o privremenom korištenju. Za zemljište koje neće biti obuhvaćeno ugovorima o privremenom korištenju, kada se steknu zakonski uvjeti za to, Agencija će raspisati javni poziv za zakup navedenih čestica (na rok od 50 godina).

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike