Regija
BOR PLASTIKA DOBILA NAGRADU

“Baranjska sojenica” je
proglašena top-projektom
Objavljeno 27. travnja, 2013.

KNEŽEVI VINOGRADI - Prigodom Dana planeta Zemlje, Savez za energetiku Zagreba i tvrtka Energo Media Servis d.o.o., nakon provedenog drugog godišnjeg javnog natječaja za dodjelu prve hrvatske nagrade za razvoj zelenog gospodarstva ''Greenovation 2013.'', uz stručnu pomoć niza partnera i članova, odabrali su i javno objavili top-projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2013. godini. Među njima je i projekt baranjske tvrtke Bor-plastika d.o.o. iz Kneževih Vinograda, koja je osvojila nagradu za najbolju uslugu hrvatskog zelenog gospodarstva zahvaljujući projektu ''Sojenica: Kolijevka civilizacije postaje turističko središte''.

- Ova nagrada je samo jedno u nizu priznanja za naš rad - zadovoljno je istaknuo direktor Atila Borbaš, naglašavajući kako je cilj dodjele nagrade sustavno poticanje razvoja štednog, zelenog i konkurentnog gospodarstva, dok su sustavom nagrađivanja izdvojeni vodeći nacionalni programi i projekti hrvatskih poduzetnika i novinara.

Podsjetimo, projektna ideja ''rođena'' je upravo u Bor-plastici, koja se 2011. godine javila na otvoreni javni poziv Ministarstva turizma za kandidiranje projekata za dodjelu državne potpore na temelju Programa poticanja razvoja posebnih oblika turizma na kontinentu - Zelena brazda. Sojenice su sagrađene od drveta, opremljene solarnim grijanjem te interijerom ''štiha'' 18. i 19. stoljeća. U unutrašnjosti, čija je površina 24 četvorna metra, smještena su dva ležaja (slamarice), ložište koje preuzima ulogu kuhinje te sanitarna prostorija. Cijela drvena kućica stoji na pontonu, na kojem postoji mjesto za ljetni vrt sa stolom i stolicama. Koliko vode računa o ekologiji, dokaz je ugrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Da sve bude zanimljivije, na sojenicu mogu postaviti i ometač signala te mobitele učiniti nedostupnima.

- Ekološka i energetski neovisna kuća na ruralnom području, u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije, model je za uspješnu realizaciju strateških odrednica razvitka turizma Slavonije i Baranje - naglašavaju u Bor-plastici. Nagrada će im biti dodijeljena prigodom 4. Zagrebačkog energetskog tjedna 16. svibnja u hotelu DoubleTree by Hilton.

Ivica GETTO
Dobivaju GREEN MARK

Dobitnici nagrade Greenovation 2013. ostvarili su pravo na besplatno petogodišnje korištenje i isticanje oznake GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE. Također su osvojili pravo na povoljnije uvjete sudjelovanja na Prvom hrvatskom green-tech i green-lifestyle sajmu GREENVEST: HOME EDITION 2013, te pravo na besplatno sudjelovanje na 38. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem - INOVA 2013.

CILJ projekta:

SUSTAVNO poticanje razvoja štednog, zelenog i konkurentnog gospodarstva

Da sve bude zanimljivije, na sojenicu mogu postaviti i ometač signala te mobitele učiniti nedostupnima

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike