Novosti
ANALIZA IZBORA

HDZ na krilima Ruže Tomašić, pad Kukuriku koalicije, HDSSB stabilan
Objavljeno 15. travnja, 2013.
Picula je i u gradu i u županiji dobio više glasova od Osječanke Biljane Borzan.

OSIJEK - Nedjeljni su izbori i u Slavoniji i Baranji protekli bez većih iznenađenja, a kako pokazuje analiza, tek s manjim promjenama u odnosu snaga na relaciji HDZ - Kukuriku. SDP i partneri bilježe pad, a HDZ, na krilima Ruže Tomašić (HSP AS), uspon.

Gledajući grad Osijek, na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine Kukuriku koalicija dobila je 35,36 posto glasova, a sada tek 30,54. Najstabilniji je i dalje HDSSB koji je zadržao svoj rezultat - razlika je tek 0,06 posto, a drže se na oko 22 posto. HDZ je sa 16,98 narastao na 20,99 posto, ali treba dodati da su ovaj put bili u koaliciji s HSP-om dr. Ante Starčević (posebice značajno s obzirom na ukupan izvrstan rezultat Ruže Tomašić) koji je na posljednjim parlamentarnim izborima tu imao oko 2 posto potpore. Laburisti su također stabilni, drže se na nešto iznad pet posto. “Mi smo rezultatski ostali na svojoj uobičajenoj razini. Malo je narastao tek HDZ, no mi na lokalnim izborima uvijek dobivamo više glasova i maksimalno ćemo se angažirati da i ovaj put bude tako. Sve govori kako HDSSB ima svoje stabilno biračko tijelo u Osijeku, ali i u drugim dijelovima Slavonije i Baranje”, kaže Krešimir Bubalo, HDSSB-ov gradonačelnik Osijeka.

Još je niz zanimljivih detalja koje otkriva pregled rezultata nedjeljnih izbora, posebno zbog činjenice da su birači prvi put prakticirali preferencijalno pravo glasa. Premda je najviše glasova dobila koalicija predvođena SDP-om, pojedinačno na razini županije najviše preferencijalnih glasova dobio je HDSSB-ov Stjepan Ribić (4.679) ispred SDP-ova Tonina Picule (3.845). No, zanimljivo je promatrati glasove i unutar Kukuriku koalicije - Picula je i u gradu i u županiji dobio više glasova od Osječanke Biljane Borzan.

I dok ovi podaci donekle otkrivaju osobne rejtinge kandidata, raspored glasova birača koalicije predvođene HDZ-om, čini se, više govori o rejtingu te stranke. Naime, Ruža Tomašić na osječkoj je razini osvojila trećinu (34,3 posto), a na županijskoj četvrtinu (25,76 posto) svih glasova HDZ-ove koalicije. Promatrajući to kroz prizmu lokalnih izbora, valja primijetiti kako se na njima (u ovom kraju) Ruža Tomašić neće izravno natjecati, kao i da njezina stranka ovdje nije u koaliciji s HDZ-om.

Za kraj, recimo da je u OBŽ-u (i gradu Osijeku) najmanje glasova (39) dobila Zagrebačka nezavisna lista, te da je evidentirano 2.315 nevažećih glasačkih listića.

Igor BOŠNJAK

Pojedinačno, najviše glasova u Osječko -baranjskoj županiji dobio je HDSSB-ov Stjepan Ribić

Rezultati u ostalim gradovima

U Belom Manastiru najviše glasova dobila je lista SDP/HNS/HSU (31,41%), a slijedi ju lista HDZ/HSP AS/BUZ (26,04%). Za Kukuriku koaliciju to je pad od sedam posto u odnosu na parlamentarne izbore, dok je HDZ tada bez partnera ostvario gotovo identičan rezultat. Slična je priča i s HDSSB-om koji se drži na oko 17 posto. S druge strane, HDSSB je uvjerljivo pobijedio u Belišću, s osvojenih 37,29 posto glasova, te bilježi 6-postotni rast u odnosu na prosinac prošle godine. SDP-ova koalicija (26,69%), pak, bilježi pad od gotovo sedam posto. Pad, upola manji, bilježe i u Donjem Miholjcu, gdje su ovaj put dobili 27,69 posto glasova. Blizu im je bila lista HDZ/HSP AS/BUZ (26,79%), koja u tom gradu ostvaruje značajan napredak. HDZ i partneri uvjerljivo su pobijedili u Đakovu (35,89%), u čemu im je opet puno pomogao “efekt Ruže Tomašić”. Manji pad u tome gradu bilježi Kukuriku koalicija, nešto značajniji HDSSB. Razloga za veći angažman pred lokalne izbore ima i našički ogranak te stranke, dok tamošnji HDZ može biti zadovoljan s osvojenim 34,41 posto glasova. Valpovo je osvojila lista predvođena HDSSB-om s točno deset posto glasova (35,87%) više nego prije godinu i pol dana. U tom gradu SDP bilježi značajniji pad, HDZ blagi rast.

Vladimir Šišljagić:
Ovi izbori neće bitno utjecati na predstojeće lokalne izbore

Predsjednik HDSSB-a, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, jučer je ponovio kako je zadovoljan rezultatom (“Potvrdili smo svoj rejting, potvrdili smo se kao najjača regionalna, ali i jaka nacionalna opcija”) te istaknuo kako ove izbore ne treba vezati uz lokalne.

- Ovo su potpuno drugačiji izbori. Ljudi nisu bili osobito zainteresirani, nisu ih imali vremena doživjeti kao izbore na kojima se rješavaju njihovi životni problemi, i neće bitno utjecati na lokalne izbore. Uostalom, birači razdvajaju i parlamentarne od lokalnih izbora. Bolja bi anketa bili izbori za mjesnu samoupravu. Na lokalnim izborima građani biraju ljude koji točno znaju koja im je uloga, koji će se baviti njihovim životnim problemima. Stoga sam i uvjeren u naš dobar rezultat u pet slavonsko-baranjskih županija - rekao je Šišljagić.

Možda ste propustili...

UMJETNA INTELIGENCIJA: KONKURENCIJA SE ZAHUKTAVA

OpenAI otkriva novi model UI-ja

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 11. SAZIVA HRVATSKOG SABORA

Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora