Regija
IMAMO “DRŽAVNO SELO”

Država upisana kao vlasnik cijeloga sela Krndija
Objavljeno 12. travnja, 2013.
Općina je željela građevinskim parcelama privući 500 ljudi

KRNDIJA – Država, tj. administracija, šumom, a sudbina Krndije drumom. Tako već 70 godina, a potvrđuju to i najnoviji događaji. Naime, otkako su se u vrijeme komunističke vlasti nadvili crni oblaci nad do II. svjetskog rata napredno veliko selo Krndiju - što je imalo i do 4.000 stanovnika, koji su prognani samo zbog pripadnosti njemačkoj narodnosnoj zajednici, nakon čega selo nije ni blijeda sjena onog u prošlim vremenima - Krndijašima nikako da svane novi, bolji početak. Ispraznivši selo, vlast je, uzevši sve tamošnje nekretnine pod svoje, u Krndiju naselila koloniste, od kojih su brojni otišli u potrazi za boljim životom, a selo s dotadašnjih 15 ulica, kinom, školom, velikom crkvom, igralištima, trgovinama, kuglanom, mesnicom… već desetljećima izumire. Ima samo tri ulice s 20-ak kuća, u kojima je 70-ak duša mahom staračke populacije. U međuvremenu je zaslugom bivših mještana obnovljena crkva, a Krndija je na sjecištu putova - asfaltnom cestom 25 minuta do Đakova, Osijeka i Našica. Nadalje, okružena je plodnom zemljom, već posjeduje prostornu formiranost ulica iz prošlosti… Sve to, kao i nepravdu nanesenu selu, Općina Punitovci nedavnom katastarskom izmjerom htjela je valorizirati i vratiti u život - formiranjem građevinske zone, uz suglasnost države, koja bi dala parcele za naseljavanje novih mještana, a postojećim mještanima dala vlasništvo nad kućama u kojima su više od 40 godina.

“Plan Općine bio je da revitalizacijom Krndija postane selo s 500 mještana – sa 70-ak novih parcela i već postojećim stanovništvom”, kaže Mirko Vavra, načelnik općine. No, zapelo je na državi.

“RH je, presedan je, vlasnik cijeloga sela - uz 2.000 državnih hektara, i svih kuća, samo ne crkve! Seljanima je samo ostavila mogućnost korištenja kuća iako su u njima 50-ak godina”, kaže Vavra. Toliko su dugi i repovi problema. “Puno je naslijeđenih specifičnosti Krndije – ex PIK rušio je kuće i krojio oranice, kolonisti se nisu upisivali kao vlasnici, a vlast to nije ni potencirala. S osamostaljenjem RH država se uknjižila na sve zemljište u k.o. Krndija. Projekt ponovnog naseljavanja utemeljili smo na Prostornom planu općine te formiranju građevinske zone. Uzimajući u obzir sve zemljišne i druge prednosti, ovaj kraj namjeravali smo učiniti poželjnim za naseljavanje parcelacijom građevinskih zemljišta, a od resornog ministarstva, uzimajući u obzir da smo područje od posebne državne skrbi, koja obuhvaća i stanogradnju uz pomoć države, da zainteresiranima da plac i građevni materijal za gradnju kuća. Ali...” kaže Vavra, koji je 2011. poslao pismo namjere Ministarstvu regionalnog razvoja o stambenom zbrinjavanju darovanjem zemljišta i građevnog materijala, ističući da RH još nije riješila imovinskopravne odnose s Krndijašima.

Prema izvacima iz zemljišne knjige, na svakoj krndijaškoj adresi navedeni su – dvorište, oranica ruševina, a RH je vlasnik 1/1. Budući da taj upis ne odražava stvarno stanje, Krndijaši su Općinskom sudu podnosili prijedlog za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka, pa tako i Pelka Krsmanović iz Ribareve 21, koja, pozivajući se na više od 40 godina života na toj adresi, traži da se upiše “zabilježba na ograničenje glede upravljanja nekretninom u korist predlagateljice”. Neuspješno. Podnosila ga je i obitelj Pop. “Dobili smo samo potvrdu o k.br. Nikoga od nas iz tih kuća nitko ne može istjerati niti nas lišiti života u njima, no vlasnički list nemamo. Živimo u stanu koji su nekada činile kancelarije. Zgrada je, kao i ostale u selu, stara, pa smo puno uložili da bi se živjelo u njoj, no ulažeš u osjećaj da to trajno nije tvoje”, kaže Blaženka Pop o životu u “državnom selu”.

Suzana ŽUPAN
Stranci u svome domu

- Sud je sve podnositelje prijedloga za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka odbio, pozvavši se na prijašnje stanje, bez zadiranja u stvarne probleme s terena. Ljudi se s time ne mire jer ispada da su stranci u svome dome, u kućama u koje su ulagali i za koje plaćaju dadžbine. Znači, država svoje uzima, ali ništa ne daje. Zbog njezinog “nesluha” selo vegetira, Krndijaši ništa od nekretnina ne mogu prodati, kupiti, ne mogu dići kredit, blokirani su time u mnogočemu. No ne mirimo se s tim te idemo u daljnje pravne bitke - kaže načelnik Mirko Vavra, pozivajući DORH da pokaže više dobre volje za rješenje tog specifičnog problema.

Državu ne zanima ni bioenergana

Općinski projekt revitalizacije obuhvaćao je i gradnju bioenergane u Krndiji, čime bi se iskoristila kukurzna silaža s tamošnjeg kompleksa farmi krava. Pojavio se čak i zainteresirani partner, ulagač, s kojim je pao ozbiljan dogovor. “Država nije pokazala interes ni za to, iako sam se četiri godine borio za taj projekt”, kaže načelnik Vavra.

Krndijaši

u kućama žive desetljećima, ali ih ne mogu prodati, dići kredit...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike