Novosti
VLADIN SHOW U OSIJEKU DOČEKALI GNJEVNI RADNICI SLAVONIJE MK

Ministar radnicima: Molite se
Bogu za strateškog partnera
Objavljeno 18. ožujka, 2013.
Vladine mjere, čulo se, samo su aspirin za teško bolesno hrvatsko gospodarstvo

Vezani članci

POTPREDJEDNIK VLADE GRČIĆ PODUZETNICIMA:

Od vas tražimo samo 2 milijarde više u investicijama

OSIJEK - Nakon Splita i u Osijeku je jučer održana prezentacija ključnih mjera za poticanje investicija i restrukturiranja gospodarstva pod nazivom - ProInvest. Početak toga Vladinog "road showa", odnosno turneje ministara i njihove osječke proinvesticijske priče, dočekan je sa zvižducima i prosvjedom gnjevnih radnika Modne konfekcije Slavonija koji čekaju rješenje svoje sudbine. Naime, članove Vlade na ulazu u Poljoprivredni fakultet, gdje se održavala prezentacija, dočekalo je stotinjak nezadovoljnih i razočaranih radnika Slavonije MK Osijek, tvrtke u većinskom vlasništvu države. Naoružani zviždaljkama i transparentima, njihov je sindikalni čelnik Dražen Mihaljević ministrima rekao da se nakon postavljanja nove Uprave i NO-a prošle godine, ništa u Slavoniji MK nije promijenilo, dapače situacija je još mnogo teža nego što je bila prijašnjih godina. Radnicima dva mjeseca kasne plaće, ne isplaćuju im se troškovi prijevoza, jubilarne nagrade i sl., pa oni više ne mogu živjeti od svojih primanja. To više što dolazi Uskrs, koji bi i oni željeli dostojno proslaviti.

- Niz godina ste blokirani i poslujete s gubicima. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nam ne dozvoljava više da vam dajemo pozajmice od nekoliko milijuna kuna s kojima su se sve do sada isplaćivale vaše plaće. Hitno moramo naći strateškog partnera, a ako to ne uspijemo, slijedi predstečajna nagodba i pronalaženje modela preseljenja proizvodnje u manji prostor na način da pritom zadržimo najveći mogući broj radnika. Ako vam itko ima namjeru pomoći, to smo mi - rekao im je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva. A do konačnog rješenje sudbine Slavonije MK obećao im je pomoć države, koliko god to ona bude mogla učiniti.

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, tijekom prezentacije naglasio je veliku važnost novog Zakona o poticanju ulaganja i unaprjeđivanju investicijskog okruženja koji je donio brojne olakšice gospodarstvu, osobito mikropoduzetnicima. Dodao je da je u pripremi i novi Zakon o strateškim investicijskim projektima koji će znatno ubrzati investicije u javnom i privatnom sektoru s ciljem pokretanje proizvodnje i što bržeg otvaranja novih radnih mjesta. Također je istaknuo da Agencija za investicije i konkurentnost trenutačno u svom portfelju ima 60-ak projekata u različitim fazama realizacija. Na području Slavonije i Baranje ta agencija vodi šest takvih projekta koje će uskoro realizirati.

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, govorio je o Zakonu o poticanju ulaganja i investicijske klime, istaknuvši pritom da mnogi hrvatski poduzetnici i ne znaju koje im sve zakonske mogućnosti stoje na raspolaganja kod ulaska u investicije, te koje poticaje pritom mogu koristiti, a one su široke te usklađene s EU. Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, govorio je o investicijama u poljoprivredi.

- Našoj će zemlji nakon ulaska u EU biti otvorena mogućnost korištenja mjera ruralnog razvoja kroz Zajedničku europsku poljoprivrednu politiku, kojom će joj samo za razvoj ruralnih područja godišnje biti na raspolaganju 333 milijuna eura.

- Na žalost, broj ljudi koji dobivaju otkaz još uvijek je veći od broja onih koji se zapošljavaju - istaknuo je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, govoreći o mjerama aktivne politike zapošljavanja. Najviše zanimanja nazočni su pokazali za teškoće u hrvatskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji, posebice nakon punopravnog ulaska Hrvatske u EU.

Nikola VUKADINOVIĆ
OSJEČKI ČELNICI O prezentaciji
Ništa novo: Ne osjeća se nikakav optimizam

Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, istaknuo je da Vladina prezentacija nija pokazala ništa novo, osim što su sada neke stvari i dvojbe razjašnjene. “U određenim programima Vlade i po pojednim ministarstvima ponuđene su određene pogodnosti i poticaji, međutim zaključak je da je sve to nedovoljno te da nema novih revolucionarnih poteza i mjera koje bi značajnije utjecale na pokretanje gospodarstva i poduzetništva, pokretanje proizvodnje i povećanje konkurentnosti naših proizvoda, posebice poboljšanja stanja u poljoprivredi”, reko je Šišljagić. Mišljenja je da sve to neće utjecati na izlazak iz recesije, poglavito smanjenje nezaposlenosti, te da će teško riješti ozbiljne probleme u hrvatskom gospodarstvu, poglavito u istočnom dijelu zemlje gdje su oni još i izraženiji. Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik, sličnog je mišljenja: “Nisam osjetio nikakav optimizam, a Vlada nam danas u Osijek nije donijela nikakve poklone, kako se u takvim prigodama uglavnom očekuje, poglavito njezinu najavu regionalizacije Hrvatske na drugi način, tj. da se ona podijeli na pet umjesto dvije regije, kako bi poduzetnicima iz naše regije pružila mogućnost da dobiju više sredstava iz EU.” Pritom je istaknuo da su najviše projekata za apliciranje na EU fondove upravo pripremili OBŽ i Grad Osijek “koji će čitavoj Hrvatskoj biti putokaz kako se iz EU povlače sredstva”.

NAJVIŠE ZANIMANJA

ZA TEŠKOĆE U HRVATSKOJ POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

Na pitanje koje je rješenje za Slavoniju MK, ministar Vrdoljak odgovorio je: "Molite Boga i tražite da svi zajedno nađemo strateškog partnera.”

Možda ste propustili...