Ekonomija
USPON I PAD OSJEČKOG TRGOVAČKOG LANCA

Božo Omazić: Gradio sam carstvo 20 godina koje se urušilo u samo dva dana
Objavljeno 6. ožujka, 2013.
Ni jedan od gradonačelnika nije došao u moj ured vidjeti što i kako radimo

Gradio sam carstvo dvadeset godina, a onda se ono urušilo u dva dana.

Tim je riječima Božo Omazić, dojučerašnji vlasnik Biljemerkanta, najvećeg lokalnog lanca maloprodajnih trgovina i značajnog partnera u NTL-u, sažeo uspon i krah svoje tvrtke.

Za ovaj, za mnoge ipak iznenađujući rasplet situacije, ne traži previše krivaca, priznaje kako on sam na vrijeme nije povukao oštrije rezove, prije svega prema bankarskim institucijama koje na kraju nisu imale sluha i nisu željele refinancirati obveze.

No, Omazić ističe da je možda dio krivnje i u tome što je uvijek bio solo igrač, misleći pri tome kako se nikada nije vezao uz nijednu političku opciju.

- Uostalom ni jedan od gradonačelnika nije došao u moj ured vidjeti što i kako radimo - rezignirano će Omazić.

No, s druge strane, dodaje, bilo je poziva kada je nekome od njih nešto trebalo...

Tvrtka Biljemerkant osnovana je prije 23 godine, u rujnu 1990. godine. Nakon nekoliko promjena sjedišta, krajem devedesetih dolaze u prostor Svilane. Omazić kaže kako mu je Hypo banka ponudila ovu nekretninu. Bio je to dobar potez, došli su u posjedu velike lokacije s upravnom zgradom i zemljištem u Osijeku od 25.000 četvornih metara. Da je to kao nekretnina dobar manevarski prostor pokazale su i dvije zgode. Prva je kada su ondje početkom novog milenija u najam primili tada rastući Pevec.

Sljedećih osam godina, dok se Pevec 2008. nije preselio na Svilajsku, njihovo dvorište bilo je definitivno jedno od najposječenijih mjesta u Osijeku.

A onda na prijelazu između 2007. i 2008. godine rađa se ideja o prodaji lokacije za potrebe gradnje trgovačkog centra. U igri su bili austrijski partneri (kasnije u Slavonskom Brodu grade City Colosseum centar), no papiri o realizaciji ovog projekta “zaglavili” su u ladicama gradskih činovnika.

Nekome drugome, poslije je pak omogućeno gradnja sličnog centra.

U međuvremenu Biljemerkant razvija vlastitu mrežu između 200 i 300 trgovina.

- Od naših poslovnih prijatelja izvana svojedobno smo imali naznake da će k nama doći renomirane trgovci te da će biti napadnuti gradovi od 25.000 stanovnika - rekao je Omazić u jednom od prijašnjih intervjua za naš list. Okreću se stoga seoskim sredinama, po cijeloj Slavoniji i Baranji, sve do Slatine premrežili su malim kvartovskim trgovinama. Za sličan recept odlučuju se i susjednoj Vojvodini, ondje čine mrežu od 60 trgovina.

Danas je to izdvojena tvrtka Biljemerkant Bačka Palanka. Biljemerkant u Dardi kupuje tamošnju poljoprivrednu zadrugu, te se okreću i poljoprivrednoj proizvodnji. U Osijeku imaju vlastiti pogon pekarne, pakiraonicu, proizvode svoje robne marke. Idejni su začetnik osnivanja Grupacije CBA, a potom i NTL-a kako bi uhvatili što veći stupanj poslovne dominacije na hrvatskom tržištu. Iako su godišnje, u prosjeku ostvarivali promet od 500 milijuna kuna, sve vrijeme su u čvrstom zagrljaju financijskih institucija. Potrebi su bili rezovi - prvo prodaju poljoprivredu, potom i svu proizvodnju prepuštaju partnerskoj tvrtki Rione. Naposljetku, 2011. osniva se tvrtka Biljemerkant trgovina, u koju prelaze radnici, odnosno trgovci - njih gotovo tisuću. Omazić nije nikada izbjegavao obvezu isplata plaća radnicima, prema poreznoj upravi ostao je dužan samo jedan mjesečni iznos. Najveći dio potraživanja Biljemerkanta odnosi se prema dobavljačima. U poziciji da više ne može osigurati dotok svježe robe u trgovine, Omazić je krajem prošlog tjedna odlučio potpisati kapitulaciju.

Dario KUŠTRO
TENIS I SAI BABA

Iako se poput većine osječkih poduzetnika držao podalje od medija i pojavljivanja u njima, Omazić je od ranije javnosti bio poznat po svojoj sportskoj karijeri. U mladosti se bavio nogometom, kao veteran posvetio se tenisu. Ipak najpoznatiji je bio kao poklonik gurua Sai Babe. Njegov mu duhovni nauk i danas pomaže kako bi prebrodio ovaj nimalo lagan trenutak u njegovog poslovnoj karijeri.

Možda ste propustili...

I NA MJESEČNOJ I NA GODIŠNJOJ RAZINI

Broj zaposlenih u industriji je pao

Najčitanije iz rubrike