Novosti
SELJACI ZA PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE

Mljekari traže da im država plati mlijeko koje su morali baciti
Objavljeno 25. veljače, 2013.
Aflatoksina ima i u susjednim zemljama, no ondje prekida otkupa mlijeka nema

Vezani članci

SELJACI ISTOČNE HRVATSKE ŠOKIRANI

Obustavljen otkup mlijeka sa 180 farmi

ĐAKOVO – Otkako su pojedini otkupljivači, pozivajući se na prisutnost aflatoksina, privremeno obustavili otkup mlijeka, mljekari nepredano mlijeko bacaju, daju svinjama ili dijele. Prema nekim procjenama u preradi u zadnja tri dana nije završilo minimalno deset tisuća litara.

- Tražimo proglašenje elementarne nepogode – da država obešteti proizvođače za enormne količine neotkupljenog mlijeka, da propalo mlijeko proizvođačima isplati prema proizvođačkoj cijeni. Jer, nisu proizvođači krivi za aflatoksin u mlijeku, nego viša sila, priroda, koja je htjela da 2012. bude ekstremno sušna godina, kaže predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, također proizvođač mlijeka iz Satnice Đakovačke i svojevremeno predsjednik stožera za obranu njegove cijene, Antun Laslo, te dodaje: “Problem s aflatoksinom događa se istovremeno i u susjednim zemljama, no ondje prekida otkupa nema i njihovo se mlijeko i dalje uvozi u Hrvatsku, a samo se s hrvatskim proizvođačima poigrava na ovako grub način, pa brojni razmišljaju i o tužbama”.

Mlijeko u septičkoj jami

Upozorava, također, da su iz otkupa isključeni i oni za koje tvrdi da im mlijeko uopće nije uzorkovano. Stotinjak seljaka Brodsko-posavske županije trosatnim su prosvjedom, bez blokiranja prometnica u Velikoj Kopanici i u Lužanima, još jednom ukazali na poteškoće vezane uz proljetnu sjetvu i neisplatu poticaja, no neposredan povod je problem s toksinima u mlijeku.

“Osjećamo se napušteno, iskorišteno, jadno, ostavljeno...”, kaže Ružica Vukovac, koja s obitelji vodi farmu s 300 krava, od kojih je 120 muznih, a dnevno sada, umjesto da prodaje, ona baca 1.500 litara mlijeka. Dodaje kako je Dukat prije dva tjedna uzeo uzorke mlijeka na analizu, a tek su jučer od njih dobili obavijest da mlijeko više ne mogu isporučivati. Zato će zatražiti od Državne inspekcije neovisnu analizu mlijeka. Ona, kao i većina prosvjednika, sumnja u vjerodostojnost dosadašnjih kontrola, (jer se aflatoksin pojavio u uvezenom mlijeku), a podršku ministra Jakovine smatraju zakasnjelom. “Aflatoksini su se (ako ih i ima hrvatsko mlijeko), mogli riješiti za tri dana dodavanjem potrebnog minerala. Pitam našeg ministra zašto nitko nije došao prije tri dana i rekao stavite taj mineral - do sada bi mlijeko bilo čisto od aflatoksina. “Financijski šok doživio je i Mirko Kadić, iz Gundinaca, koji je u nekoliko proteklih dana bacio dvije tisuće litara mlijeka u septičku jamu. “Na taj sam način izgubio oko 5.700 kuna. Ne znam kako ću sve to preživjeti, jer imam više od 20.000 kuna kredita mjesečno”, kaže.

Neki bez problema

Mato Ergotić iz Velike Kopanice smatra da je pitanje toksina u mlijeku ispolitizirano. A slično misli i Fabijan Marinić iz Udruge Berava, koja je i organizirala prosvjed upozorenja. Među većim proizvođačima mlijeka kojemu proteklih dana nije obustavljen otkup je i Josip Zdunić, iz Divoševaca. Mlijeko 110 muznih krava je dobro, jer koristi dodatke koje su mu sugerirali u Dukatu. Detoksikatori ga dnevno koštaju približno 500 kuna, a iz prehrane je izbacio kukuruz. Ne razumije, kaže, što se događa. “Možda nas hoće uništiti neki europski lobi“, kaže. Problem s aflatoksinima nema ni Goran Šiškić, iz Gundinaca, vlasnik prvog mljekomata u Slavonskom Brodu. On svojim kravama protekle dvije godine dodaje minerale u prehranu, a uzorkovanje mlijeka pokazalo je da je ono ispravno. Svi prosvjednici zahtijevaju i isplatu poticaja do kraja ožujka, kako je i obećano, te pravedniji zakon o zemljištu za obiteljska gospodarstva. Ukoliko se to ne ispoštuje spremni su i za radikalnije prosvjede.

Suzana ŽUPANMarija RADOŠEVIĆ
Prekinuli im otkup

Među četvoricom proizvođača iz Satnice Đakovačke koji tvrde da im je prekinut otkup, a da im mlijeko uopće nije uzorkovano na aflatoksin je i Ivan Božur. S jučerašnjim trećim danom bez predaje, on je morao baciti, podijeliti, dati svinjama i teladi približno 350 litara mlijeka. “Ministar Jakovina tvrdi kako je hrvatsko mlijeko najbolje. Zašto onda dopušta da ga moramo bacati?”, kaže Božur, dodajući da je i sam spreman na tužbu. I ovom proizvođaču otkupljivač nudi skupo sredstvo za suzbijanje aflatoksina. “Kontrolu su najavili za pet do šest dana, a do tada će nam propasti više od 500 litara mlijeka. Ako sam prošli mjesec dobio 2,40 kuna za litru plus premije, onda je jasno koliko gubimo, a istovremeno moramo hraniti stoku. Tko će nama to nadoknaditi, pita Božur.

VLADIMIR Šišljagić

Ministar ljudima hitno mora dati točne podatke

Na aferu s aflatoksinom u mlijeku osvrnuo se i HDSSB, čiji su čelnici istaknuli kako odgovornim smatraju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu. "Sada je iznesena teza kako se aflatoksin nalazi baš u mlijeku naših, slavonskih proizvođača?! To je opet udar na Slavoniju i Baranju, a da se ministar ne oglašava”, komentirao je predsjednik stranke Vladimir Šišljagić. "Zbog pojave povišene razine aflatoksina u mlijeku prerađivači su prestali otkupljivati mlijeko od 300 proizvođača mlijeka u istočnoj Hrvatskoj. Tražimo od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i Hrvatske agencije za hranu da hitno utvrde i javnosti podastru točne podatke o nalazima aflatoksina u mlijeku. To sam već zatražio i kao osječko-baranjski župan", dodao je, naglašavajući kako uvozni lobi radije uvozi loše mlijeko nego što se hrvatskim seljacima pomaže da plasiraju svoje kvalitetno mlijeko. (T.L.)

Iza afere stoji uvozni lobi?

“Iza najnovije afere pronalaska povišene razine aflatoksina u mlijeku s farmi u istočnoj Slavoniji stoje velike korporacije i uvozni lobiji kojima je u interesu da se u Hrvatsku uveze što više jeftinoga i lošeg stranog mlijeka, a zdravo domaće mlijeko skloni s hrvatskih trgovačkih polica”, ističe predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac. "Tvrdim da je mlijeko koje se u Hrvatskoj proizvodi na domaćim farmama među najzdravijima u Europskoj uniji, kao uostalom i cijela hrvatska poljoprivredna proizvodnja. Mislim da je problem u trajnom, a ne u svježem mlijeku", kaže Pokrovac, dodavši kako je očito da netko, potencirajući aferu s aflatoksinom, želi očistiti skladišta s lošim i kancerogenim trajnim mlijekom. Ocijenio je kako prekid otkupa mlijeka od strane Dukata, Megglea i Vindije najizravnije vodi prema propasti hrvatskog mljekarstva i poljoprivrede. “Pozivam Vladu RH i Ministarstvo poljoprivrede da konačno reagiraju u interesu hrvatskog sela i seljaka, dok domaća poljoprivredna i stočarska proizvodnja nisu u potpunosti uništene, a čini mi se da je upravo to nekome cilj", kaže Pokrovac. (R.M.)

240

tisuća kuna dnevno procijenjena je šteta zbog neprodanog mlijeka

Država će otkupiti mlijeko

Nakon što su velike mljekare obustavile otkup mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je poduzeti akcijske mjere - otkupljivat će mlijeko. Danas počinje otkup 70.000 litara zdravstveno neispravnog mlijeka s 400 hrvatskih farmi, uglavnom u istočnoj Slavoniji. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je da neće biti bacanja mlijeka, nego će se ono dopremiti u bioenergane u istočnoj Slavoniji. Za preuzeto mlijeko farmere će se obeštetiti, ali nije precizirao u kojem iznosu. Seljacima će biti osigurana zdrava stočna hrana, čija bi primjena trebala rezultirati zdravstveno ispravnim mlijekom u roku tri do pet dana. Za ovaj akcijski plan Ministarstvo poljoprivrede predvidjelo je približno pet milijuna kuna.

Možda ste propustili...