Regija
TRIBINA HDSSB-A O PROBLEMIMA U POLJOPRIVREDI

Skuplja legalizacija jedne slavonske staje nego vile na Jadranskom moru
Objavljeno 11. veljače, 2013.

ORAHOVICA - U Orahovici je održana javna tribina pod pokroviteljstvom HDSSB-a Virovitičko-podravske županije u svrhu educiranja javnosti o aktualnim problemima u poljoprivredi, legalizaciji nezakonito sagrađenih objekata, putu RH u EU i mogućnosti korištenja njenih fondova, kao i prioritetnim programima prerade poljoprivrednih proizvoda istočnog dijela Hrvatske. Dipl. ing. građevine Suzana Kovačić naglasila je da bi svi poljoprivrednici radi skorog ulaska u EU i usklađivanja Zakona trebali legalizirati svoje objekte, jer u suprotnom neće moći koristiti poticaje iz pristupnih fondova EU. Potom se Orahovčanima obratio dr. sc. Stjepan Ribić.

- Ulaskom u EU otvaraju nam se veća sredstva koja ćemo moći povlačiti iz kohezijskih fondova, ali za svaki projekt moramo sami osigurati sredstva za sufinanciranje projekata, tako da na 100.000 kuna moramo uložiti 15.000 kuna. Ostaje otvoreno pitanje, kako će Orahovica za neki projekt vrijedan 10 milijuna kuna izdvojiti tih 15 posto, odnosno milijun i pol kuna. Tu je pitanje kako će mali gradovi i općine pronaći sredstva za sufinanciranje nekih projekata, a koji se moraju provesti da bi bili u skladu s pravilima EU – rekao je Ribić.

Tribinu je zaključio dr. sc. Željko Kraljičak istaknuvši da je HDSSB dao prijedlog legalizacije objekata u poljoprivredi za jednu kunu, tako da bi selo moglo napredovati.

- Napominjem da je skuplja legalizacija jedne staje nego vile na moru, što mi u HDSSB-u želimo promijeniti, jer naši poljoprivrednici nemaju novca za skupe troškove legalizacije svojih staja, skladišta, objekata koji su nužni za nastavak i napredovanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje nezaposlenosti u Slavoniji i Baranji - rekao je Kraljičak.V.Grgurić

Najčitanije iz rubrike