Sport
RASPRODAJA U GRADSKOM VRTU

Josić: Nisam htio klub odvesti u stečaj, mahnite prodaje više se neće ponoviti
Objavljeno 6. veljače, 2013.
S ovim posljednjim transferima namaknuli smo deset milijuna kuna, kaže Josić

Potezi koje je predsjednik NK Osijek Zdravko Josić povukao u posljednjih nekoliko dana izazvali su burne rekacije simpatizera bijelo-plavih. Osječki je prvoligaš u samo tjedan dana dogovorio pet transfera od kojih još neki čekaju realizaciju (Lešković, Kvržić).

Radilo se uglavnom s Rijekom, gdje bi, što već ove zime, a što na ljeto, trebala završiti četvorica osječkih prvotimaca, a u Dinamo je otišao još nedokazani, golobradi junior Dino Perić. Takav način poslovanja izazvao je nevjericu, sumnje i ostavio određene upitnike kod uvijek prisutnih kritičara. Neki na to gledaju kao jedini mogući put prema financijskoj stabliziaciji, dok drugi smatraju da je to jeftina rasprodaja prvotimaca i što je još gore ugleda NK Osijek.

Dvije opcije: Transferi ili stečaj i sankcije

Predsjednik Zdravko Josić spremno je objasnio svoje postupke i odluke.

- Svjestan sam da neće svi pozdraviti ove naše poteze, ali takve pitam: 'Što smo trebali učiniti?' NK Osijek bio je na aparatima, liječili smo bolesnika čija je 'povijest bolesti' duga 25 godina. Uhvatili smo se u koštac s rješavanjem dugovanja koja su dosegnula 125 milijuna kuna, a danas smo na korak do toga da sve to postane ružna prošlost - temperamentno je započeo Josić.

Njegove najave da bi za 20-ak dana mogao objaviti kako osječki prvoligaš više nema dugova zvuče gotovo apstraktno, ali predsjednik prepun samopouzdanja ponavlja.

- Ako sve bude išlo prema planu, a zasad se kreće u tom smjeru, to će se doista i dogoditi. Ponovit ću da je financijska konstrukcija do kraja ove kalendarske godine zatvorena, a ovim transferima i drugim aktivnostima rješavamo tekuća dugovanja. Naš je put jasan. Smanjujemo rashode, a povećavamo prihode. U NK-u Osijek pokušavam se ponašati kao kada vodim svoja poduzeća i svoj kućni budžet. Nemamo pravo trošiti više nego što imamo. U klubu se to događalo godinama i otud je stigla tolika dubioza koja će sad postati stvar prošlosti.

Kritičari najviše zamjeraju dvije stvari. Prva je ta kako se moglo dogoditi da klub dođe u situaciju da mu cijela jedna momčad može otići bez odštete.

- To je lako objasniti. Tim se igračima dugovalo puno novca i uopće nije čudno što nisu željeli produžiti ugovore. To više što smo u nacrtima novih ugovora nudili ono što smo u stanju servisirati, a to je značajno manje od onog što im je bilo zagarantirano starim ugovorima. Ako klupske financije budemo dotjerali na željeni način, još nije kasno da s nekima od tih igrača i produžimo ugovore.

Neće više biti mahnite prodaje

Drugi se prigovor odnosi na visinu odšteta u transferima. Dojam je da su one vrlo male i da je NK Osijek tu zapravo oštećen.

- Imali smo samo dvije opcije. Ili prihvatiti ovo što nam se nudilo ili klub povesti prema stečaju i izložiti ga sankcijama UEFA-e. Znate da smo pod povećalom europske nogometne federacije zbog dugovanja. Nisam se prihvatio uloge predsjednika da klub odvedem u stečaj, a s ovim transferima namaknuli smo deset milijuna kuna. Taj će novac spasiti klub i stvoriti temelje za normalno funkcioniranje. U biti, mi već vodimo računa o sljedećoj kalendraskoj godini i nedostaje nam dva milijuna kuna da i nju financijski posve zatvorimo. To ćemo riješiti sponzorskim ugovorom. Već smo daleko dogurali u pregovorima i vjerujem da ćemo i to uspješno završiti.

Ipak, najvažnije pitanje nakon ovih blic-transfera jest hoće li se Osijek i u budućnosti na taj način spašavati od financijskih problema. Znače li ovi transferi tek gašenje požara ili su jamac trajne stablinosti?

- Ovakva mahnita prodaja igrača više se neće ponoviti. Dakle, sve što smo napravili u ovih nekoliko dana nije privremeno, već predstavlja temelj za trajno rješenje naših financijskih problema. Ovo je bilo izvanredno stanje jer drugog izbora jednostavno nismo imali. Dio klupske strategije jest da se proračun popunjava i transferima, ali u stablinoj financijskoj situaciji i naše pregovaračke pozicije u budućnim transferima bit će značajno jače i drugačije. Moći ćemo odlučivati i vagati ponude, a u takvim uvjetima ćemo postizati i veće iznose odšteta. Uvjeravam sve naše navijače i simpatizere da smo ovim poslovima okrenuli novu stranicu u klupskom životu. Baš me zanima kakav će izraz lica imati naši igrači i Radna zajednica kada im budemo isplatili sve zaostatke - dodaje Josić.

Lešković i Kvržić ostaju do ljeta

Iskreno, možda ne bi bilo loše da kada i ako dođe taj dan u Gradskom vrtu dežura nekoliko vozila Hitne pomoći. Bit će gadno šokiranih ljudi tamo.

Ostaje još jedno poglavlje, a to je priča o rezultatu. Financijska stablizacija je ključ opstojnosti u ovom trenutku, ali rezultati koje postiže NK Osijek nisu ništa manje značajni.

- Što se ovog proljeća tiče, problema ne bi trebalo biti jer izgubili smo dva igrača (Jugovića i Vargića, nap.a.), za koje smo procijenili da imamo adekvatne zamjene unutar postojećeg igračkog kadra. Lešković i Kvržić ostaju s nama do ljeta, a o sljedećoj sezoni ćemo razmišljati kada za to dođe vrijeme. Sada je najvažnije da smo na najboljem putu da NK Osijek više ne bude klub problem kada su financije u pitanju, a za mene je to golem uspjeh - zaključio je Zdravko Josić, prvi čovjek NK Osijek.

Dakle, prodavao je danas da ne bi morao sutra. Vrlo brzo ćemo saznati je li osječki prvoligaš nakon ovog “transfer blickriga” doista izliječen ili je to bilo, kako misle skeptici, čisto “vatrogastvo”.

Dalibor KELER

Ivo Smoje

kapetan NK Osijek

Opstojnost kluba uvijek mora biti iznad svega. Mi koji smo u klubu najbolje znamo da je voda već davno došla do grla

O TRANSFERIMA

- Zar nije bolje da za Jugovića i Kvržića uzmemo bar nešto jer bi nam u ljeto otišli besplatno. U Jugovićevom slučaju treba uzeti u obzir da se odrekao i tristotinjak tisuća kuna duga, isto kao i Vargić. U transferu mladog Dine Perića postignut je i dogovor s Dinamom da nam se jednokratno isplati dio odštete od transfera Domagoja Vide u kijevski Dinamo. U normalnim okolnostima taj bi nam se iznos isplaćivao u sljedeće dvije godine u obliku malih rata. U biti, najviše mi je žao što smo bili prisiljeni transferirati Leškovića - objašnjava Zdravko Josić, predsjednik NK Osijek.

125

milijuna kuna iznosila su dugovanja osječkog prvoligaša koja bi, prema najavama predsjednika Josića, uskoro trebala biti ružna prošlost

PREOBLIKOVANJE U SPORTSKO DIONIČKO DRUŠTVO ZAVRŠAVA U OŽUJKU

Sredinom ožujka, najavljuje predsjednik NK Osijek Zdravko Josić, trebala bi biti organizirana i klupska Skupština na kojoj bi trebalo i službeno biti obznanjeno da je NK Osijek “izliječen” od financijskih problema. Osim toga, taj bi skup trebao označiti i početak novog doba u kojem će osječki prvoligaš početi funkcionirati kao Športsko dioničko društvo.

- Naša je želja da se cijeli taj proces preoblikovanja završi u ožujku, ali u ovom trenutku ne mogu i ne želim prejudicirati stvari. Mi smo u završnoj fazi, ali ima tu još dosta posla koji moramo obaviti kako treba - kaže Valentina Koprivnjak, direktorica Nogometnog kluba Osijek.

Budu li doista do tada riješeni svi dugovi možemo zaključiti kako je sadašnje čelništvo doista odradilo vrijedan posao. No, problemi neće završiti samo preoblikovanjem.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike