Novosti
PROSVJED PROTIV UVOĐENJA DVOJEZIČNOSTI U VUKOVARU

„Branili smo Vukovar, a ne Bykobap!“
Objavljeno 2. veljače, 2013.
Na prosvjedu u kojem je glavna poruka bila "nikad ćirilica u Vukovaru" sudjelovalo oko 20.000 prosvjednika

VUKOVAR –S porukom „nikad ćirilica u Vukovaru“ simbolično je u 12,05 sati počeo u Vukovaru prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti na kojem se okupilo, prema procjenama, oko 20.000 prosvjednika koji su od jutra u grad na Dunavu pristizali iz svih krajeva Hrvatske.

Spominjalo se 100-tinjak autobusa iz Zagreba, Splita, Osijeka i Vinkovaca, Zadra… Mnogi su došli u ratnim odorama, sa zastavama, noseći transparente na kojima je pisalo „Branitelji za Vukovar, političari za Bykobap“ i „Za Vukovar smo pali, političari nas izdali, Bykobap im dali“ ili „Ovo nije Srbija“ i „Danas Vukovar, sutra Glina“. Osim prosvjednika, na parkiralištu  kod hotela Dunav gdje je trajao dvosatni skup, ali i na vukovarskim ulicama, bio je zamjetan velik broj policajaca, među kojima i interventne snage s psima. Policija je prosvjed i snimala. –Stožer za obranu hrvatskog Vukovara jučer je uputio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima nacionalnih manjina i očekujemo da se to riješi u našu korist. Neprihvatljivo je da se u Vukovar uvede ćirilica jer ratne rane još su uvijek svježe i duboke – izjavio je uoči prosvjeda Zdravko Komšić iz spomenutog Stožera koji je i organizator skupa pod nazivom „Za hrvatski Vukovar – NE ćirilici“. Podsjetio je na 5.000 ubijenih i nestalih u Vukovaru 1991. godine istaknuvši kako iz uporabe dvojezičnosti treba izuzeti, ne samo mjesta stradanja poput Ovčare, već cijeli Vukovar. Ukoliko se od ćirilice u Vukovaru ne odustane, čulo se i da će u travnju veliki prosvjed biti organiziran na zagrebačkom Markovom trgu.

S pozornice u Vukovaru, uz domoljubne pjesme, čitani su stihovi Siniše Glavaševića dok govora političara nije bilo.

 –Cijeli Vukovar je Ovčara jer je cijeli grad podnio teret velikosrpske agresije '91. – navodi se u pročitanom proglasu Stožera u kojem su 22 udruge proistekle iz Domovinskog rata. U proglasu se navodi kako se neće dopustiti „nametanje ćirilice“ i na kraju poručuje „ne damo vam hrvatski Vukovar“. Predsjednik Stožera pročitao je sedam zahtjeva upućenih na Vladu i Hrvatski sabor. U njima se traži da se „odmah i bezuvjetno“ zaustave sve radnje oko provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i da se odredbe o dvojezičnosti ne primjenjuju na Vukovar i okolicu, kao i da se o toj temi održi „javna rasprava“ u Saboru. Od vukovarskih vijećnika je zatraženo da zaustave svako daljnje postupanje oko uređenja Statuta grada kojim bi se omogućila provedba dvojezičnosti, dok je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo pozvan da se u roku dva dana javno ogradi od uvođenja ćirilice ili u suprotnom podnese ostavku „jer ne zastupa volju većine građana“. Traži se i poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločinaca, kao i da nadležne institucije javno objave popisnice iz popisa stanovništva 2011. u čije se rezultate za Vukovar, rečeno je, sumnja.

–Prestanite gledati Vukovar iz Zagreba. U službi ste naroda i poslušajte njegov glas – poručio je Josić državnih vlastima dodajući da je Stožer apolitičan i „nije ničiji igrač“, kao i da Vukovar nije zaslužio takav tretman. Policija je javila da je skup prošao bez ijednog incidenta. Sanja Butigan/foto: Gordan Panić

 

Najčitanije iz rubrike