Ekonomija
PODUZETNIČKI INKUBATOR

Više od 90 % tvrtki koje su prošle kroz Bios uspješno rade
Objavljeno 30. siječnja, 2013.

Vezani članci

POSLOVNA PRIČA KOJE DAJU NADU

Nije sjedio i kukao: Do novca za život proizvodnjom sapuna

Kroz osječki Bios poduzetnički inkubator prošlo je od početka njegova rada prije deset godina do danas pedesetak tvrtki, koje su “stasavale” koristeći mnoge pogodnosti koje im je pružao Bios.

Neke od tih tvrtki jednostavno nisu uspjele i propale su još kao stanari Biosa, no mnoge su i uspjele, kao tvrtke D&D metal, Ivačić ili Euronautic.

Poduzetnici početnici u poduzetničkom inkubatoru mogu provesti najviše pet godina, što bi trebalo biti vrijeme dostatno da tvrtka stvori uvjete za vlastiti poslovni prostor u kojem će nastaviti poslovanje.

- Prema podacima koje imamo, gotovo 90 posto tvrtki koje su u Biosu završile proces inkubacije i koje su iz njega izašle i dalje posluju - neke bolje, neke nešto lošije. No, u svakom slučaju, u Biosu su dobile prostor za rad po najpovoljnijim uvjetima te tehničke, edukativne i druge potpore, posebice važne u početku poslovanja - kaže Ivo Koški, direktor Biosa.

U Biosu su trenutačno smještene 22 tvrtke koje zapošljavaju ukupno oko 130 osoba. No već od svibnja ove godine, kada bude završena gradnja nove hale, Koški i Bela Ikotić, koordinator projekata u Biosu, s kojima smo razgovarali, očekuju da će se broj stanara povećati na 40-ak, jer postoji veliko zanimanje poduzetnika za ulazak u poduzetnički inkubator.

Tvrtka D&D metal jedan je od dobrih primjera razvoja u poduzetničkom inkubatoru, iz kojega se iselila u studenom 2010. i to u vlastitu proizvodnu halu u Gospodarskoj zoni Tenja. Tvrtka koju su 2003. godine osnovali Damir Đaniš i Davor Palivanović solidno posluje i danas.

- I dalje proizvodimo elemente za dječja igrališta: čelične golove, ograde i drugo, u suradnji s norveškim partnerima. U tvrtki nas je petero zaposlenih. Uskoro bismo trebali pokrenuti i novu proizvodnju golova od aluminija, a u planu nam je i postavljanje fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije na krovu hale, što planiramo izvesti u suradnji s tvrtkom S.E.G. Inženjering koja posluje u Biosu. Godišnji ukupan prihod iznosi nam oko dva milijuna kuna - kazao nam je Đaniš.

Igor MIKULIĆ
TVRTKA IVAČIĆ d.o.o.
Nakon pet godina u vlastitoj hali

Tvrtka Ivačić d.o.o. u Biosu je provela točno u dan pet godina, a sada posluje u vlastitoj hali u Gospodarskoj zoni Tenja. Osnovna djelatnost je proizvodnja, obnova i distribucija zamjenskih tonera za pisače, faks i kopirne uređaje. - Iz Biosa smo donijeli pozitivna iskustva, bila je to dobra priča koje se rado sjećam. Ipak, drago mi je što smo prerasli Bios i što možemo poslovati u vlastitoj hali, u znatno više prostora. I dalje nas je petero zaposlenih, dobro poslujemo, no s obzirom na krizu, sumnjam da ćemo za sada povećavati broj zaposlenih - kaže nam Ivica Ivačić, vlasnik tvrtke.

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike