Osijek
FOTONAPONSKI PANELI NA OSJEČKIM ŠKOLAMA

Solarnom energijom do manjih računa
Objavljeno 17. siječnja, 2013.

Vezani članci

ZA TROŠKOVE ŠKOLA JOŠ 10 POSTO MANJE

Škole štede na svemu, učenici uskoro i bez toaletnog papira!?

Na krovu Strojarske tehničke te Elektrotehničke i prometne škole postavljaju se fotonaponski paneli, a do kraja siječnja počet će probni pogon proizvodnje solarne energije. “Cilj projekta je uštedjeti električnu energiju, smanjiti račune za struju, ali i zaraditi”, kaže mr. Ivan Kuleš, ravnatelj Strojarske tehničke škole. Tako će Strojarska tehnička i Elektrotehnička i prometna škola biti prve dvije škole u Osječko-baranjskoj županiji koje će na svom krovu proizvoditi solarnu energiju. Vrijednost projekta procjenjuje se na milijun kuna, a realizira se u suradnji s tvrtkom S.E.G. (Solar Energy Group). “Tvrtka S.E.G. postavlja solarni sustav za proizvodnju električne energije na krov škole. Oni projekt investiraju i bit će vlasnici solarne elektrane 12 godina. Za to će vrijeme davati školi dva posto od ukupnog financijskog rezultata. S.E.G. struju će prodavati HEP-u 12 godina, a nakon toga centrala prelazi u vlasništvo naših dviju škola”, objašnjava Kuleš. Partner na projektu je Agencija za razvoj Osječko-baranjske županije.

Ladislav Lukavec, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole, ističe edukativni značaj projekta: “U predvorju škole bit će postavljen monitor na kojem će se moći pratiti proizvodnja energije preko solarnih kolektora”. V.Latinović

SUNCE JE BESPLATNO

“Struja i nafta sve su skuplje, a sunce je besplatno, stoga solarna energija i drugi obnovljivi izvori energije nisu više alternativni izvori”, kaže ravnatelj Kuleš. Ističe da cijela zgrada površine 16.000 četvornih metara, čiji su stanari dvije tehničke škole i Elektrotehnički fakultet, ima mjesečno račun za grijanje oko 160.000 kuna, a za struju plaćaju oko 22.000 kuna. Stoga očekuje znatne uštede na energentima.

Možda ste propustili...