Osijek
ZA TROŠKOVE ŠKOLA JOŠ 10 POSTO MANJE

Škole štede na svemu, učenici
uskoro i bez toaletnog papira!?
Objavljeno 7. studenog, 2012.
Neke su škole prisiljene od učenika zatražiti 50 kuna mjesečno za toaletni papir

Vezani članci

SASTANAK GRADONAČELNIKA SA RAVNATELJIMA

Država daje sve manje novca za škole, nekima uskoro prijeti blokada računa

Tisuće kuna razlike mjesečno srezanih materijalnih troškova u školama u prošle dvije godine rezultirale su poražavajućom činjenicom da u nekim školama u gradu uopće nema ni toaletnog papira!

Da ne bi dovele u pitanje higijenske navike učenika, neke škole bile su prisiljene od učenika zatražiti da mjesečno plate 50 kuna za toaletni papir, a ravnatelji upozoravaju da ta osnovna stavka nije jedino čega su se škole u rezanju proračunskog novca odrekle.

U Strojarsko-tehničkoj školi više nema službenih putovanja, seminara, a upitna je i nabava fotokopirnog papira, no srećom, kaže ravnatelj Ivan Kuleš, za sada za toalet-papir imaju novca.

- Ovako nije bilo ni u vrijeme Domovinskog rata! Iznos koji dobiva škola je smanjen za osamnaest tisuća kuna mjesečno! Srezali smo troškove telefona, a primjerice, projektor koji danas pripada normalnom školskom standardu i stoji 2.500 kuna mi ne možemo kupiti. Ili recimo, dogodi se kvar fotokopirnog stroja i mi od 14.000 kuna, koliko dobivamo mjesečno trebamo platiti popravak. Kako? Duboko se nadam da nećemo dotaknuti dno pa da učenicima ukinemo i toaletni papir, kaže Kuleš.

Ni u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna nije ništa bolja situacija unatoč školarini od 500 kuna, koliko je učenici plaćaju četiri godine obrazovanja, no taj se novac koristi isključivo za nastavni materijal. Ravnateljica Ina Marić kaže kako joj je poznato da učenici u nekim školama sami plaćaju toaletni papir, a u njezinoj školi, dodaje, toaletnog papira ni sapuna u učeničkim toaletima uopće ni nema. Rezultat je to smanjenih materijalnih troškova za oko 14,5 tisuća kuna zbog čega je ta škola radila rebalans prihoda.

Na granici prihvatljivog su troškovi i u OŠ Vijenac, čiji ravnatelj Stjepan Sokol kaže da škola još uvijek osigurava higijenski minimum, no ne i kupnju dodatnih nastavnih sredstava. “Možemo samo čekati bolja vremena. Prije dvije godine dobivali smo 19.841 kune mjesečno, a ove 11.900 kuna. Od 1. siječnja imat ćemo 9.770 kuna što je katastrofa. No, naglašavam da od roditelja nećemo tražiti novac ni za što, jer već izdvajaju od svojih plaća u državni proračun. To samo znači da oni koji tim novcem upravljaju to ne čine dobro”, upozorava Sokol.

Marija MIHELIĆ
UPOZORAVAJU NA ŠTEDNJU

I u OŠ Ivana Filipovića materijalni su troškovi smanjeni, pa je sve manje novca za krede, spužve, toaletni sapun, papir i sve ostalo bez čega škola ne može funkcionirati. “Od roditelja još ne tražimo novac za toaletni papir i nadam se da nećemo morati, ali zato djecu svakodnevno upozoravamo na štednju toaletnog papira i sapuna. Osim toga, štedimo i na fotokopiranju, jer, primjerice, toneri za fotokopirni stroj stoje 900 kuna, a prije pet godina kada smo kupili stroj, cijena im je bila oko 300 kuna”, kaže Zlatko Kraljević, ravnatelj OŠ Ivana Filipovića. (V.L.)

Od 2010. škole su izgubile 52% novca za rashode

Škole su od 2010. do danas na stavci općih rashoda prosječno izgubile 52 posto novca. Prema simulaciji škole s 20 odjela, čiji je iznos općih rashoda za 2010. iznosio 372.380 kuna, odnosno 1.550 kuna po razrednom odjelu, praćenjem smanjenja njenih općih rashoda oni su 2011. iznosili 32.000, 2012. - 127.000, a 2013. bi taj iznos mogao biti 177.800 kuna, što je po razredu samo 810 kuna. Smanjenje općih razreda u odnosu na 2010. iznosi 52,2 posto, govori simulacija. (S.Ž.)

Krešimir Bubalo:
Sustav je neodrživ

Na nedavnom sastanku s ravnateljima osnovnih škola gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je da sustav financiranja osnovnih škola od strane države nije održiv. “Proteklih godina imamo značajno smanjenje iznosa iz proračuna države, a najave da će sljedeća proračunska godina biti umanjena za deset posto u vrijeme kad su cijene energenata više za 30-ak posto, smatramo neprimjerenim. Može doći do toga da u sljedećoj godini računi nekih škola odu u blokadu”, upozorio je te najavio da Grad planira nastaviti investicijsko održavanje škola.

Možda ste propustili...

ZAJEDNICA MOLITVA I RIJEČ - PODRUČNA ZAJEDNICA OSIJEK

Trodnevni seminar nove evangelizacije

OPĆINA ČEPIN PROVODI PROJEKT ZAŽELI BOLJI ŽIVOT

Pomoć u kući 32 mjeseca imat će čak 180 Čepinaca